Свързаха високия прием на наситени мазнини с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания
Резултатите показват, че най-често консумираните основни наситени мастни киселини са лауринова киселина, миристинова киселина, палмитинова киселина и стеаринова киселина, които най-често се откриват в твърдите сирена, млякото, говеждото месо, и които отговарят за около 9-10% от общия енергиен прием на участниците в изследването. Всяка една от тези наситени мастни киселини е асоциирана с повишен риск от коронарни сърдечни заболявания.
Според изследователите е важно да се фокусираме върху цялостната здравословна диета, отколкото върху отделни хранителни съставки, защото хранителните модели могат да бъдат по-съвместими с това как хората приемат хранителните вещества, и тези модели могат да предскажат риск от сърдечни заболявания. Те обясняват, че фокусирането върху наситените мастни киселини може да доведе до диета, която постига една цел - ниско съдържание на наситени мазнини, но не успява да посрещне друга, свързана с висок прием на рафинирани въглехидрати.
„Диетичните модели биват одобрявани по национални стандарти и тези насоки са за повишаване приема на единични хранителни вещества, които, въпреки че са ясни за учените, често са объркващи за обществото и нарушават ефективността на хранителните препоръки“, коментира Проф. Попов.
Повече за изследването: Анализирани са данни от две големи, лонгитудинални, кохортни проучвания, проведени в Съединените Щати, включващи 73 147 жени в „Здравно проучване на медицинските сестри“ от 1984 до 2012, и 42 635 мъже в „Последващо проучване на здравните специалисти“ от 1986 до 2010. Диетичният прием сред участниците е записван на всеки четири години, заедно със случаите на сърдечно-съдови заболявания. Смъртните случаи са регистрирани чрез преглеждане на Националния индекс на смъртност, чрез близки роднини или пощенски служби.
Всички участници не са били засегнати от съществени хронични състояния и проучването взема предвид набор от фактори, които може да са повлияли на резултатите, като демографски фактори и такива, свързани с начина на живот. Базирано на относителните оценки на риска, авторите преценяват, че намаляване на риска би било свързано със замяната на наситените мастни киселини с по-здравословни хранителни вещества.
Относно разликата на прием на наситени мазнини между групите с висок и нисък прием, абсолютни намаления на риска са изчислени по следния начин: 106 случая на коронарно сърдечно заболяване на 100 000 общи години (общите години на хората, участвали в проучването за съответния период), ако са заместени от полиненаситени мазнини, 71 случая за 100 000 общи години ако са заместени от мононенаситени мазнини, 83 случая за 100 000 общи години за пълнозърнести въглехидрати, и 95 случая за 100 000 общи години за растителните протеини.