Вече можете да сготвите пиле с тайната рецепта на KFC от 1940 г.
В продължение на близо 76 години (от 1940 г. насам) известната верига за хранене KFC грижливо пази в тайна своята рецепта за панирано пилешко. Наскоро вестник Chicago Tribune я публикува. Вестникът получил оригиналната рецепта с „11 билки и подправки“ от племенника на основателя на веригата Полковник Сандърс. Той открил рецептата в бележника на втората съпруга на полковника, пише Bright Side.
Ето легендарната рецепта, с която и вие можете да сготвите същото хрупкаво пилешко.
Време за приготвяне: 30 минути
Мариноване: 20-30 минути
Време за пържене: 15-18 минути
Порции: 4
- 2 чаши брашно
- 2/3 супена лъжица сол
- 1/2 супена лъжица сушена мащерка
- 1/2 супена лъжица сушен босилек
- 1/3 супена лъжица сушен риган
- 1 супена лъжица целина на прах
- 1 супена лъжица смлян черен пипер
- 1 супена лъжица суха горчица
- 4 супени лъжици червена камба на прах
- 2 супени лъжици чесън на прах
- 1 супена лъжица смлян джинджифил
- 3 супени лъжици смлян бял пипер
- 1 чаша нискомаслена сметана
- 1 разбито яйце
- рапично олио
- 1 нарязано пиле; филетата (гърдите) допълнително се нарязват на половинки за по-равномерно пържене
Приготвяне:
1. Разбъркайте брашното и всички подправки в една чаша.
2. Вземете друга чаша и разбийте яйцето с нискомаслената сметана. Накиснете парчетата пиле в сместа от сметаната и яйцето на стайна температура за 20-30 минути.
3. Извадете парчетата пиле от сметаната и изчакайте да изтече излишъкът от сместа. Потопете парчетата пиле в сместа от брашно и подправки, докато се покрият напълно. Изтърсете остатъка. Оставете парчетата пиле върху суха поставка за около 20 минути.
4. Докато чакате пилето да стане готово за пържене, налейте 7 – 8 см олио в тенджера с високи дебели стени (може да използвате и холандска фурна) и загрейте на средно-висока температура от 175 °C. Използвайте кухненски термометър, за да проверите температурата. Когато достигне 175 °C, намалете температурата до средна. Пържете 3 – 4 парчета пиле, докато не образуват златистокафява коричка (15 – 18 минути), като ги обръщате само веднъж. Поставете ги в чиния, покрита с кухненска хартия.
Забележително е, че тази рецепта се смята за една от най-ценните търговски тайни в хранителната сфера. Нейно копие с автограв от Сандърс върху него се съхранява в централния офис на компанията в Луисвил, Кентъки.