5 интересни факта за коластрата
Какво всъщност я отличава и защо е толкова важна за развитието на новороденото?
1. Коластрата се отделя в продължение на 3-5 дни след раждането
Вътрешните органи на новороденото са недоразвити и през първите няколко денонощия, след като напусне утробата на майка си, то трябва да се адаптира към живота в новите условия. Белите му дробове веднага поемат задачите си, но не и имунната и храносмилателна системи.
Затова, няколко дни преди раждането и през първите 3-5 дни след това, гърдите на майката отделят гъста, лепкава течност с жълтеникав цвят, която има особена миризма. Това е коластрата - най-добрата храна за новороденото.
2. По състав тя е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата
Благодарение на коластрата стомахът, червата и бъбреците на новороденото започват да функционират и постепенно се подготвят да започнат да преработват млякото.
Коластрата по своя състав е по-близка до кръвта, отколкото до кърмата.
3. Тя е коктейл от защитни фактори, които изграждат имунитета
Съставът на коластрата е особен. Тя е много по-богата на хранителни вещества в сравнение с кърмата. В нея има много високо съдържание на белтъци – албумини и глобулини, а също така и на природни антиоксиданти – витамин А, Е, бета-каротин, цинк и селен.