Ако в последно време се чудиш какво да хапнеш за обяд или вечеря, защото времето те притиска, то аз съм тук, за да ти помогна! Днес нашият главен герой ще бъдат най-вкусните веган тортили, които някога си опитвал! И за да бъде рецептата още по-пълноценна, има и бонус – веган чеснов сос!

Тази рецепта е точното решение за всяко хранене, било то основно или междинно. По-голяма част от продуктите са директно готови за консумация, без да изискват термична обработка. По този начин ще успееш за отрицателно време да си приготвиш храна, която да стигне поне за две хранения.

Всички продукти, които използвах, са изцяло на растителна основа. Това означава, че в тях не се съдържат никакви животински продукти

Ако успях да задържа вниманието ти до този момент, то е време да преминем и към процеса на приготвяне.

Време за приготвяне на тортилите – 20 минути

Както във всяка друга рецепта, и тук ще ти споделя, че можеш изцяло да развихриш въображението си и да използваш различни от моите продукти. Моето предложение е за веган тортили, но по твое желание може да замениш някои от съставките с техните животински еквиваленти.

Които и продукти да използваш, ти гарантирам, че тази рецепта ще се превърне в една от любимите ти! А ето и нужните съставки за направата на веган тортили.

Необходими продукти за тортилите:

  • 150 гр. гъби кладница
  • 100 гр. чери домати – аз използвах по-едър сорт, но няма проблем да използваш всякакви домати
  • 50 гр. маслини
  • Четири пълнозърнести тортили
  • 70 гр. веган моцарела – може да я замениш с всякакъв вид сирене
  • 100 гр. бейби спанак
  • 50 гр. хумус – ще го използваме за намазване
  • Половин авокадо – около 70 гр.
  • Щипка сол
  • Щипка риган

След като вече се запозна с нужните съставки, нека преминем и към начина на приготвяне.

Начин на приготвяне:

  • Първата стъпка е да измием и нарежем гъбите на ситно. След това ги слагаме във вече загрят с мазнина тиган, на умерен огън. Използвах две супени лъжици зехтин Extra Virgin. Задуших ги на седма степен, но всичко зависи от котлона, който ползваш.
  • Към тях се добавя малко вода, за да не загорят, а също – сол и риган. Готвят се около десетина минути, след което останалата вода се излива от тигана.

  • Нарязваме всички зеленчуци на ситно, като междувременно накисваме бейби спанака във вода. По този начин ще отмием по-добре мърсотията от него.
  • Върху всяка от четирите тортили се намазва равно количество хумус. След това настъргваме веган моцарела отгоре ѝ и я затопляме за минута в микровълновата. Може да го направиш и на тиган, но по този начин спестяваш допълнително време.

  • След като сме затоплили тортилата, е ред да изплакнем спанака и заедно с чери доматите да ги наредим отгоре.

  • После добавяме и вече задушените гъби, чийто аромат е просто божествен!
  • Последно, но не по важност, прибавяме нарязаното авокадо и маслините.

  • Сгъваме тортилата на две, за да се получи една голяма половина. След това прегъваме и нея на още две, за да придобие форма, наподобяваща тригълник.
  • Накрая гарнираме със зелена салата (по желание) и веган чеснов сос.

И ето, че тортилите са готови! Не отнемат повече от двадесет минути време, а резултатите определено си заслужават!

За пълна наслада от тази рецепта, ще ти споделя и тайната за един чеснов сос, който ще промени изцяло нагласата ти към храната. Или по-точно – как, с помощта само на растителни продукти, може максимално да се доближиш до вкуса на класическия чеснов сос.

Съставки за веган чеснов сос:

  • 150 гр. соев йогурт – аз използвах този на Alpro
  • Сока на половин лимон
  • Три чаени лъжички сол – за да компенсират сладостта на йогурта
  • 20 гр. накиснато кашу
  • Черен пипер на вкус - аз сложих половин чаена лъжичка
  • Три скилидки чесън
  • Три супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

- Кашуто се накисва предварително във вряла вода, за 15-20 минути. След това се изцежда хубаво от нея.

- Чесънът се нарязва на ситно.

- В блендер изсипваме соевия югурт, прибавяме към него сока от лимон, зехтина и чесъна.

- След като предварително сме залели с вряла вода кашуто, добавяме и него към останалите съставки.

- Блендираме хубаво, за да не останат едри частици от кашуто.

- Накрая овкусяваме със сол и пипер, като може да прибавиш допълнително сол, ако все още усещаш сладостта на йогурта.

- Може да гарнираш твоите тортили със соса още преди да си ги завил, или пък да ги полееш обилно отгоре. Изцяло по твое желание.

Ето как, за не повече от двадесет и пет минути, имаш идеалното хапване за обяд, вечеря, или пък междинно такова. Тортилите са сочни, вкусни, и най-вече – пълни с полезни вещества!

А ето и тяхната хранителната стойност:

Хранителна стойност за четири броя тортили:

Калории:  1016 kcal

Протеин: 32 гр.

Въглехидрати: 150 гр.

Мазнини: 133 гр.

Или средно по 254 kcal, 8 гр. протеин, 38 гр. въглехидрати и 33 гр. мазнини в една тортила.

Хранителна стойност на чесновия сос:

Общо за 250 гр. сос

Калории: 595 kcal

Протеин: 12 гр.

Въглехидрати: 13 гр.

Мазнини: 58 гр.

Към твоята тортила може да прибавиш около една-две супени лъжици сос, за да бъде още по-сочна. Това автоматично прави калориите на тортилата с около 50 повече, тоест - около 310 калории за една тортила.

Калорична, с балансиран и наситен вкус, тази рецепта е перфектна за всяко време от деня. Хубаво е да не се консумира веднага след тренировка.

Винаги може да замениш част от продуктите така, че да си пасват с твоя вкус, но аз ти предлагам възможно най-здравословната и полезна алтернатива на тази рецепта. Защото тя е храна както за тялото, така и за душата!