Как да определите размера на порциите
Храните се правилно, но не успявате да отслабнете? Може би причината не е видът на храната, а количеството, което изяждате.
Повечето хора не знаят как трябва да изглежда допустимата порция. Изследванията показват, че не преценяваме правилно количеството храна, което сипваме в чинията си. Много от нас често надценяват големината на порцията и подценяват съдържанието на калории.
Представяме ви прост начин да определяте размера на порциите основни продукти, без да е необходимо да ги теглите или да изчислявате калории до безкрай. Всичко, от което се нуждаете, са двете ви ръце.
Големина на месната порция
Порцията месо трябва да бъде с големината на дланта ви, без пръстите. Така грамажът на пържолата ще бъде приблизително 100 грама, а дебелината й – колкото карта за игра. Добре е да разпределяте препоръчителното дневно количество протеин на по-малки порции, защото така организмът го преработва по-добре. Все пак гледайте да не консумирате повече от 500 грама червено месо на седмица. Набавяйте си протеина от други източници, като риба и бобови култури.
Големина на рибната порция
Порцията бяла риба трябва да бъде с големината на цялата ръка, включително пръстите. Бялата риба като треска, пикша или халибут е бедна на мазнини и калории, затова допустимата порция е 150 грама, а калориите са 100. Тази риба има малко омега-3 мастни киселини и е добър източник на селен – елемент, който укрепва имунната система и заздравява ноктите и косата.
Порцията тлъста риба, като сьомга, скумрия и сардина, трябва да отговаря на големината на дланта. Филето от тлъста риба тежи около 100 грама и съдържа 200 калории. Една порция на седмица ще ви снабди с необходимите омега-3 мастни киселини.
Големина на порцията салата
Спанак: две пълни шепи. От толкова суров спанак (80 грама) се нуждае човек за една от 5-те препоръчителни дневни порции зеленчуци. Същото количество се отнася и за другите листни салати. Салати трябва да се консумират на всяко хранене.
Големина на порцията плодове
Зърнести плодове: две ръце. Една от 5-те препоръчителни дневни порции плодове трябва да бъде шепа малини, къпини, боровинки и др. – количество, което покрива двете длани. Такъв брой дребни плодчета съдържа 90 калории, но други зърна, като например гроздовите, имат повече захар и калориите са около 160.
Продължава ТУК