Скоро ще можем да пием създадено в лаборатория мляко без лактоза
Компанията Perfect Day от Калифорния създаде мляко в лабораторни условия без помощта на крави. По този начин жестокостта към животните е сведена до нула, а напитката съдържа всички важни питателни вещества. Нещо повече – това клетъчно мляко може и да се появи скоро на пазара.
Perfect Day вече разполага с продукти, за които твърди, че са добри точно толкова, колкото оригинала, включително създаден в лабораторни условия сладолед и кисело мляко, които вече продават в различни магазини в САЩ в желанието си да се преборят с различните проблеми, свързани с благосъстоянието и околната среда в млечните ферми.
Клетъчното мляко се появява в момент на безпрецедентни иновации в сферата на хранителната индустрия. Технологията за създаване на клетъчно месо се развива с впечатляващи скорости – пилешко, създадено в лаборатории, вече се продава в Сингапур, а ресторанти от висок клас в Тел Авив сервират клетъчно месо. На фона на факта, че наредби на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ разрешават месото да навлезе на пазара, а производителите увеличават своя производителен капацитет, малко по малко все повече клетъчните животински продукти ще започнат да се появяват на пазара.
ОЩЕ ОТ #крави
Що се отнася до Perfect Day, фокусът на компанията пада върху млечните продукти. Не е тайна, че млякото е изключително трудно за имитация – то съдържа коктейл от протеини и мазнини, които лабораториите постоянно се мъчат да пресъздадат по изкуствен път. Въпреки тези предизвикателства, Perfect Day са категорични – техните продукти не са млечни алтернативи, те са мляко.
За да създаде млякото, компанията прибягва до изпитаните методи за производство на протеини в лабораторни условия. Те взимат гени от крави (извлечени по напълно безболезнен начин чрез тампони) и ги съчетават с гъби. Гъбите растат бързо, доказали са се през годините, че са безопасни, и са особено добри в производството на животински протеини – ето защо те са идеалният избор за създаването на мляко без крава. Perfect Day произвежда огромни количества мляко изключително бързо благодарение на гигантски казани за ферментация, пълни с гъби, произвеждащи млечни протеини. Най-хубавото в случая е, че крайният продукт е без лактоза и без холестерол.
Бихте ли консумирали подобен продукт?
Източник: IFLScience