Храните, които намаляват риска от сърдечносъдови заболявания
На закуска трябва редовно да включвате пет храни, намаляващи риска от сърдечносъдови заболявания, предава БНР. Това препоръчва „Al Jazeera“, позовавайки се на експерти.
Овесените ядки са сред най-здравословните храни за закуска.
Те са богати на фибри и хранителни вещества като витамини от група В, цинк и магнезий, които имат положителен ефект върху сърдечната дейност. За да увеличите максимално ползите, диетолозите препоръчват да използвате обикновени овесени ядки и да добавяте здравословни съставки като ядки или плодове.
Омлет със зеленчуци
Омлетът може да бъде друг чудесен начин да започнете деня и да защитите здравето на сърцето, особено ако добавите повече зеленчуци като гъби, чушки, лук и спанак, за да направите ястието богато не само на протеини, но и на фибри.
Всички видове горски плодове
Плодовете са богати на полезни за сърцето антиоксиданти, което ги прави чудесно допълнение към сутрешното хранене. Те са богати и на желязо.
Плодове и зеленчуци
Зеленчуците и плодовете са отлични източници на витамини и минерали. Те са нискокалорични и богати на фибри, така че са чудесни за закуска.
Авокадо
Освен че е богато на минерали и витамини, авокадото е един от най-богатите източници на мононенаситени мазнини в природата. Те помагат да се отървете от вредния холестерол, за който е известно, че е една от причините за сърдечни проблеми.
За здравословно хранене намалете количеството на захарта в храната си, избягвайте полуфабрикатите и замразените храни, които съдържат нездравословни трансмазнини. Намалете също така червено месо, птиче месо, сирене и мляко, увеличите количеството на полезните ненаситени мазнини. Те се съдържат в зехтина и различните масла от ядки. Освен това се препоръчват редовни упражнения и физическа активност, както и отказване от тютюнопушенето.