Над 50 животински вида, смятани за неми, в това число и костенурките, всъщност имат някаква форма на вокално изразяване, според проучване, което предполага, че тази чертата датира от общ прародител, живял преди повече от 400 милиона години.

Всичко започва по време на пътуване с цел изучаване на костенурките в Амазонската екваториална гора, ръководено от еволюционния биолог от университета на Цюрих Габриел Йоргевич-Коен, който е и водещ автор на изследването.

Когато се прибира у дома, изследователят решава да запише всичките си животни, в това число и костенурката Хоумър. След като открива, че те издават вокални звуци, той записва и други видове костенурки, използвайки при необходимост хидрофон, за да улови "гласовете" им във водата.

"Всички видове, които записах, издаваха звуци. Тогава се запитахме колко други животни, за които е известно, че са неми, всъщност издават звуци", казва Габриел Йоргевич-Коен.

Изследването, публикувано в сп. Nature Communications, изброява 50 вида костенурки, както и три "много странни животни", смятани за неми, като двойнодишащите риби и Caecilians - земноводни с формата на червеи. Екипът дори записва звуците на рядък вид влечуги, срещани само в Нова Зеландия - хатерии (туатари).

Според проучването всички тези "неми" животни издават разнообразни вокални звуци, дори когато са в покой или само няколко пъти на ден, пише БТА. Изследователите са комбинирали откритията си с данни за еволюционната история на акустичните комуникации на 1800 други животински вида. След това те са приложили специална техника, която изчислява вероятността дадена характеристика да е била обща за няколко вида в миналото.

"Установихме, че общият прародител на тази група вече е издавал звуци и умишлено е общувал чрез тях", казва изследователят.

Доскоро учените смятаха, че при тетраподите - четириноги животни, включително костенурките, и двойнодишащите риби са развили отделни форми на вокална комуникация. "Сега обаче показваме обратното - те идват от едно и също място", казват изследователите.

Според проучването този общ прародител е живял преди най-малко 407 милиона години, по време на палеозойската ера.

Идеята, че "акустичната комуникация се е появила при общ прародител на двойнодишащите риби и тетраподите, е интересна и изненадваща", казва Джон Уинс, професор по еволюционна биология от университета на Аризона.

Изследването е публикувано в Nature Communications.