Родителите често се чудят как да успокоят буйното дете, което в късните часове след обяд е особено превъзбудено.
Ето 3 упражнения, които ще помогнат. Предлага ги Карол Сера, специалист по динамична релаксация в началното училище в град Лила, Франция.
Някои от тези методи могат да бъдат от полза както за детето, така и за цялото семейство.

С кърпичка на лицето

Това е забавен начин детето да се съсредоточи върху дишането и да се укроти. Хлапето се успокоява, с пълно съзнание, че дишането може да наложи нов ритъм.

1. Детето хваща крайчетата на хартиена кърпички и я държи пред устата си. След това започва леко да диша: кърпичката се повдига и се отдалечава от лицето му. А когато престане да диша, тя пада отново върху устните.

2. Докато наблюдава движението на кърпичката, хлапето фиксира вниманието си върху дишането. След това то се опитва да издиша по-продължително, по-силно, няколко пъти едно след друго, като наблюдава движението на кърпичката.

Чанта за гняв успокоява агресията

Това упражнение връща спокойствието и укротява агресията.

1. Накарайте детето да си представи една чанта и да я напълни с целия гняв, който носи. Трябва да вдиша дълбоко, да си представи чантата, поставена точно пред него. Свива ръката си в юмрук, вдига я и я стоварва с всичка сила върху въображаемата чанта, така че да я скъса. След това отпуска ръката си и почива. И повтаря упражнението още 2 пъти. След това го прави и 3 пъти с другата ръка.

2. А за да приключи напълно, накрая го накарайте са подскочи 2-3 пъти върху чантата, за да „унищожи“ изцяло гнева си.

Топка с енергия 

Дишането като в китайската гимнастика Ци гун ще помогне на детето да се концентрира, да насочи енергията си правилно и да се успокои.

1.  Изправено, с ръце по дължина на тялото и крака, които стоят стабилно, детето си представя, че вдишва студен въздух, а издишва горещ.

2. Вдига ръце на височина на раменете и приближава дланите една към друга с разтворени пръсти, сякаш държи топка. Остава няколко минути неподвижно, като държи в ръце въображаемата топка.

3. След това придвижва „топката“ към сърцето, стомаха и корема. И отново я движи, за да направи обиколка на сърцето, стомаха и корема още 3-6 пъти.

Новите родители