Голям екип от лекари и медицински изследователи с разнообразен опит, свързани с няколко институции в САЩ и ръководени от група от Калифорнийския университет в Сан Франциско, откри неизвестен досега вид автоимунно заболяване - такова, което оказва негативно влияние върху централната нервна система.

В статията си, публикувана в Science Translational Medicine, групата описва как се натъква на форма на дефицит на B12 при пациент, който е имал нормални нива на витамина в кръвта, и какво научава от откритието си.

През 2014 г. екип от лекари се затруднява да диагностицира 67-годишна пациентка със симптоми, които обикновено се свързват с недостиг на В12 - тя има затруднен говор, тремор и атаксия. Кръвните тестове не показват дефицит на В12.

В крайна сметка пациентката e включена в проучване, в което изследователите разглеждат пациенти с нови заболявания, свързани с автоантитела - повечето от участниците в проучването, включително и първоначалната пациентка, имат признаци на невровъзпалително заболяване.

Екипът прави спинална пункция, за да анализира мозъчно-мозъчната течност на пациентите. Получените резултати са изненадващи - пациентката няма почти никакъв В12 в течността, която се използва в мозъка и централната нервна система, което предполага, че нещо му пречи да премине през кръвно-мозъчната бариера.

В търсене на обяснение изследователите откриват, че пациентката е имала автоантитела, които са били насочени към нейните рецептори CD320 - молекули на клетките, които обикновено помагат за пренасянето на В12 през кръвно-мозъчната бариера.

След като дават на пациентката имуносупресор и големи дози добавки с В12, те установяват, че симптомите ѝ отшумяват, а нивата на В12 в мозъчно-гръбначната течност се повишават.

Изненадан от своите открития, изследователският екип тества 254 други пациенти, които са включени в същото проучване, и установява, че седем от тях имат същия вид автоантитела, а четирима - нормални нива на В12 в кръвта, но много ниски в мозъчно-гръбначната течност. Те откриват и нещо, което може да е свързано с лупус.

Екипът заключава, че откритията им показват, че може би са открили неизвестен досега вид автоимунно заболяване, което има "разнообразни неврологични прояви".

Източник: Medical Xpress