Мислим, че ценностната ни система е повече или по-малко стабилна. Сега учените са установили, че през есента може да сме по-консервативни. Как е възможно това? Всички познаваме чувството на меланхолия, което ни обзема наесен. Когато дните станат по-къси и студени, прословутата есенна тъга поема своя ход.

Но дали наред с настроението през есента се променят и ценностите и убежденията ни? Поне така твърдят авторите на едно канадско дългосрочно проучване, които в продължение на десет години са проследили нагласата и ценностите на повече от 230 000 американци. Според проучването моралният ни компас се променя не само в протежение на живота, но и с течение на годината - с потенциално сериозни последствия за мисленето и поведението.

Данните, събрани от екип социални психолози от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър, показват наличието на сезонен цикъл в подкрепа на консервативните ценности: лоялност към собствената общност, респект към авторитетите и общоприетите норми и уважение към традициите.

През есента и пролетта тези ценности са много по-силно изразени, отколкото през лятото и зимата. Това на свой ред оказва влияние върху нагласите и действията на хората – според учените те въздействат върху предразсъдъците, политическите убеждения и дори върху правораздаването.  

Защо се получават колебанията?

Изследователите обяснили този сезонен ценностен цикъл със съответен цикъл в страховите преживявания на анкетираните: през есента и пролетта общото ниво на страх се покачва, а през лятото и зимата отново спада. По-силният страх би могъл да подтикне хората да потърсят опора в консервативните норми. Подобни сезонни страхови цикли били наблюдавани и в Канада и Австралия.

Учените са категорични: макар сезонните колебания в личния ни ценностен канон да не са много силни, възможно е да повлияят дори върху избори и правораздаване. Ръководителят на проучването Йън Хом казва пред Национално обществено радио: „Ако помислим за милионите съдебни процеси, които се провеждат всяка година, промените могат потенциално да доведат до това някои съдии и съдебни заседатели да претупват делата и да издават по-тежки присъди“. Освен това през есента би могло да сме не само по-меланхолични, но например и по-нетолерантни – в екстремния случай това би повлияло на изхода от евентуалните предстоящи избори.