Сигурно сте чували за гостинг, нали? Това е когато единият партньор изчезне от хоризонта без никакви обяснения. Ако обаче все още изпитвате силни чувства към „призрака“, говорим за мостинг. Името се състои от английските думи „most“ (най-много) и „ghosting“ (да се преструваш, сякаш другият не съществува). Гостинг и мостинг са модерни понятия за съществуващи открай време модели на поведение: фирма, която не реагира на кандидатурата ви за работа, любимият, който е престанал да отговаря на съобщенията ви, партньорът, който е отишъл да си купи цигари и повече не се е върнал.

Мостингът е йезуитска форма на гостинга: когато в началото ви издига на пиедестал,  обсипва ви с внимание и щедри комплименти или ви се обяснява в любов едва ли не от първата среща, би трябвало да застанете нащрек. Защото е ясно, че за сериозните чувства е нужно време и те не се пораждат за ден-два. Но ако сте зажаднели за ласкателства и обич, е лесно да повярвате в мнимите чувства на практикуващия мостинг. И когато почти сте се убедили, че сте срещнали любовта на живота си, получавате удар под кръста. Той внезапно замлъква, игнорира съобщенията и позвъняванията ви, отлага или пропуска срещи.

Хората, които практикуват мостинг, най-често са нарцисисти, които искат да погалят егото си. Те се стремят да завоюват с хитрост място в сърцето ви и да се превърнат в най-важните хора в живота ви. За съжаление не съществува кристално кълбо, което да предскаже дали отсрещният наистина има сериозни намерения. Известна утеха може би ще ви донесе фактът, че вината за внезапното му изчезване не е ваша. В повечето случаи поведението му няма нищо общо с вас.

Опасността при този вид токсични отношения идва оттам, че оказвайки се в епицентъра, вие може задълго да се разочаровате в успешните връзки и искреността на партньора. И във всеки комплимент, който ви отправят, ще търсите скрит подтекст или задни мисли.

За да разпознавате бързо и избягвате такива особи, обръщайте внимание на следните неща:

   - Ако човекът, с когото сте се запознали наскоро, започне да фантазира за съвместно бъдеще с пищна сватба, много деца и голяма къща, бъдете скептични към бомбастичните му обещания.    

    - Ако само след няколко срещи човекът започне да ви уверява, че сте голямата му любов, не му вярвайте. Дълбоките и искрени чувства се нуждаят от време, за да разцъфнат.

   - Ако ви е обсипвал с любовни обяснения, но дълго не се мярка и не отговаря на съобщенията ви, при следващата среща му потърсете сметка. По реакцията му ще разберете дали интересът му към вас не е започнал бавно да угасва.

- Ако постоянното му настояване за срещи и безбройните му всекидневни обаждания и съобщения ви се сторят прекалени, също трябва да ви светне червена лампичка. Не пренебрегвайте приятелите и близките си заради пресния флирт.