След 28 -ата седмица бебето в утробата вече живее според собствения си график и може да се успокои за няколко часа, а след това да направи поредица от салта и да причини дискомфорт на майка си. И това е нормално.

В  първата част  на материала разказахме кога движенията са най-интинзивни и как майката ги усеща. Сега продължаваме.

Честотата и интензивността на движенията могат да варират през деня и те зависят от редица външни фактори.

Гестационна възраст

Движенията на плода в утробата до голяма степен зависят от етапа на бременността.
Първоначално движенията на плода са редки и слаби, а след това стават чести и забележими. Пиковата активност започва след 28 седмици, през което време бебето често рита, блъска и се върти в корема.

След 36 седмици активността намалява: плодът има малко място в корема и вече не може да се движи активно, но може забележимо да натиска с крак или ръка стената на матката.
По-близо до раждането движенията ще станат още по-спокойни и по-редки.

Физическа активност

Колкото по-активно се движи майката, толкова по-малко се движи бебето.
И обратното: ако жената е в една поза дълго време, бебето ще се блъска и рита болезнено, защото иска да си промени позицията.

Емоционално състояние

Силните емоции могат да провокират активността на плода.
При силен страх или стрес, поради отделянето на хормони, той започва да потрепва с ръце и крака.

Околна среда

Бебето в утробата усеща силни звуци и дори ярки светлини. Освен това то реагира по различен начин на тези стимули : някои замръзват, когато майка им слуша силна музика, докато други, напротив, започват да „танцуват“.

Хранене

След хранене активността на плода се увеличава.
Това отчасти се дължи на освобождаването на глюкоза в кръвта. Затова и един от методите за изчисляване на движенията на плода се извършва само след вечеря.

Как да броим движенията на плода

Няма убедителни доказателства, че ако броите колко често рита бебето в утробата, това ще помогне да откриете някакви усложнения.
Ако майката мисли, че детето е започнало да се движи по-малко от обикновено, тя трябва да се свърже с наблюдаващия лекар. Ако е тревожна , може и сама да преброи колко пъти се е раздвижило бебето. 
Има няколко метода. 

Продължава на страницата на Новите родители