Луна, направи място! Земята е на път да се сдобие с нов естествен спътник. Тази „мини-луна“ ще бъде с нас през следващите два месеца, но това не е първото ѝ посещение и няма да е последното.

Тази временна мини-луна всъщност представлява малък астероид с ширина около 10 метра. Камъкът, известен официално като 2024 PT₅, беше открит едва миналия месец, а изчисленията на пътя му показват, че той ще се превърне в спътник на Земята на 29 септември.

Той ще ни прави компания в продължение на 56,6 дни, като за това време ще завърши една пълна обиколка на Земята. След това ма 25 ноември скалата ще се освободи от гравитационната ни хватка и ще продължи по пътя си около Слънцето.

2024 PT₅ ще ни навести отново ма 9 януари 2025 г., за да ни каже сбогом. Тогава ще се доближи на 1,8 милиона километра от Земята, след което ще се насочи обратно към непрогледната чернота.

Това сбогуване обаче не е финално. Астрономите очакват 2024 PT₅ да се завърне на 8 ноември 2055 г., но тогава ще прелети на много по-голямо разстояние - 5,2 милиона километра.

Тази космическа скала беше открита на 7 август от Системата за последно предупреждение за астероиди с теренно въздействие (ATLAS), така че е хубаво да знаем, че тази мисия работи по предназначение. Това се случи един ден преди тя да направи най-близкото си преминаване до Земята, профучавайки само на 567 000 километра (352 300 мили), или приблизително един път и половина от разстоянието до (нормалната) Луна.

След това астрономите от Университета Комплутенсе в Мадрид успяха да изчислят орбитата на 2024 PT₅, използвайки данни от базата данни за малки тела на JPL въз основа на 122 наблюдения в продължение на 21 дни. Това разкри, че тя се намира на траектория с форма на подкова и се движи сравнително бавно.

Орбиталните характеристики на тялото също така помогнаха на екипа да определи откъде може да е дошло. 2024 PT₅ изглежда принадлежи към група близки до Земята обекти, наречени Арджуни, които обикалят около Слънцето на приблизително същото разстояние, форма и ъгъл като Земята. Това означава, че е малко вероятно 2024 PT₅ да е изкуствен космически боклук, който ATLAS е забелязвал да се насочва към нас и преди.

Това не е и първото гостуване на астероида. Астрономите проследиха с голяма степен на сигурност пътуването му 60 години назад в миналото, а след това очертаха съдбата му и 30 години напред в бъдещето. Извън този период данните стават малко по-неясни поради близкото взаимодействие със системата Земя-Луна.

Преди тазгодишното си приближаване 2024 PT₅ е направил сравнително близки прелитания през февруари 2003 г., април 1982 г. и март 1960 г. Но и в трите случая - на разстояние от поне 8,2 милиона километра. Последния път, когато е астероидът е бил на разстояние под един милион километра, изглежда е бил през октомври 1937 г., но както казва екипът – колкото по-назад във времето се връщаме, толкова по-несигурна става историята му.

Ако тръгнем в обратната посока във времето, следващото сигурно посещение ще бъде през ноември 2055 г. След това астрономите предполагат, че той може да направи още едно близко преминаване през януари 2084 г., на около 1,66 милиона километра.

Земята и преди е имала подобни кратки контакти с мини-луни. През 2020 г. астрономите разбраха, че малка скала, широка най-много 3,5 метра, е обикаляла около планетата ни в продължение на около три години. Само няколко месеца след откриването ѝ тя се освободи от хватката на планетата и се отдалечи.

През 2016 г. беше открита друг вид мини-луна. Това беше „квазиспътник“, тъй като технически все още обикаляше около Слънцето, но се движеше зад Земята, заплетен от нейното гравитационно привличане. Изчислено е, че ни е следвал почти един век и вероятно ще продължи още няколко.

Изследването, посветено на 2024 PT₅, е публикувано в Research Notes of the AAS.

Източник: Science Alert