Няма две мнения по въпроса - C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) ще се превърне в кометата на годината. Преди няколко дни леденото тяло, идващо от покрайнините на Слънчевата система, прелетя покрай Слънцето и не само че оцеля, но и по всяка вероятност ще оправдае най-оптимистичните ни оценки по отношение на своята яркост. Кометата вече е в топ 30 на най-ярките обекти в нощното небе и през следващите няколко дни ще продължи да става все по-ярка.

На 27 септември C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) прелетя покрай Слънцето на разстояние 58,6 млн. км, което беше най-близкото ѝ преминаване до нашата звезда и може би единственото ѝ въобще. Орбитата ѝ е толкова ексцентрична, че е възможно напусне Слънчевата система и да не я видим никога повече (или евентуално да се върне чак след няколко милиона години).

Сега, когато кометата е толкова ярка, е време да излезем навън и да я зърнем. В момента тя се вижда преди изгрев и хората в Южното полукълбо засега имат предимство. Все пак през следващите дни, когато се издигне над равнината на Слънчевата система, ще се вижда и при залез слънце (считано от 9 октомври).

Дългата опашка на кометата ще става все по-ярка, като пикът ще е на 12 октомври, когато обектът ще се доближи максимално до Земята – на около 70,6 млн. км. Ако прогнозите се потвърдят (което по всяка вероятност ще се случи), нейната яркост ще варира между тази на Юпитер и Венера.

Кометата е открита преди повече от 15 месеца от две независими една от друга обсерватории. Първата е тази в Цзиеншан (Purple Mountain Observatory), но при следващи наблюдения астрономите я изпускат от поглед. Впоследствие е засечена отново от системата Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) в Южна Африка. След откриването си кометата е идентифицирана и в по-стари наблюдения от декември 2022 г.

Източник: IFLScience