Когато се нараним, боли. Болката ни казва, че нещо не е наред. Но как възниква тя? Какво се случва в организма при хронични болки? Като реакция на болката мозъкът отделя ендорфини. Т. нар. хормон на щастието действа като краткотрайно болкоуспокояващо. Професор Гари Левин, който от десетилетия изследва рецепторите за болка в тялото,  казва: „Болката не възниква по кожата или в мускулите. Всъщност тя се поражда в главата“.

За това, че изобщо чувстваме допир и съответно болка, са отговорни т.нар. йонни канали, които се намират под кожата. „Йонният канал е връзката между механичната стимулация и електрическия сигнал“, обяснява Левин в един подкаст.

Увреждането на йонните канали понякога води до хронични болки, понеже рецепторите за болка реагират и при най-слабото дразнение. Организмът вече е неспособен да регулира силата или слабостта на болката както обикновено.

Най-общо казано, хронична е тази болка, която независимо от наличието или не на инцидент, не отшумява за времето, в което се очаква да премине. Според проучванията все по-голям процент от световното население страда от хронични болки. Тези хора често са с ограничена подвижност, развиват депресии или са засегнати от нарушения на съня.

Американски изследователи проучили коя музика влияе най-добре при пациентите с хронични болки. Изследването било проведено сред 1500 души с подобни оплаквания на възраст между 16 и 24 години.

Оказало се, че слушането на поп музика притъпява болките при 21% от пациентите, а след нея най-голямо целебно въздействие има класическата музика със 17% подобрение на симптомите. На трето място по лечебен ефект се нареждал рокът с 16%. Ръководителят на изследователския екип Дейвид Брадшоу от университета в Юта казва: „Хората, които страдат от хронични болки, трябва по някакъв начин да отвлекат вниманието си от тях. Слушането на любимата музика е чудесно занимание, тъй като ангажира както мислите, така и чувствата на слушателя“.