Емоционалното насилие е коварна и разрушителна форма на злоупотреба, която често остава незабелязана не само от другите, но и от самите жертви. За разлика от физическото насилие, което няма как да се потули, емоционалното не оставя видими следи. Но белезите от него са не по-малко жестоки. И колкото по-дълго продължава това, толкова повече се влошава самочувствието на жертвата, докато един ден просто не повярва, че тя е „виновната“. Ето защо е изключително важно да разпознавате признаците на емоционално насилие, за да се предпазите.

Ако партньорът ви прави някое от следните неща, нищо чудно да се намирате във връзка, в която се упражнява емоционално насилие:

1. Търпите постоянно унижение. Партньорът ви унижава както насаме, така и публично, като ви кара да се чувствате незначителни и безпомощни.

2. Понасяте постоянна критика. Той или тя ви кара да вярвате, че никога няма да бъдете достатъчно добри, като постоянно изтъква недостатъците ви и ги критикува остро.

3. Навличате си оскърбителни „шеги“. Под прикритието на хумора партньорът ви се подиграва с вашите слабости и несигурност, като по този начин не просто ви злепоставя пред другите, но накърнява сериозно достойнството ви.

4. Усещате, че партньорът контролира живота ви. Държи да знае всичко – къде сте, с кого сте, кога се прибирате, какво четете в интернет, с кого си пишете, кой ви звъни и т.н. Вие се намирате в истински затвор.

5. Игнорира чувствата ви. Вашите емоции и преживявания не означават нищо за партньора ви; той или тя просто ги пренебрегва.

6. Получавате неодобрителни погледи. Само един поглед на партньора ви е достатъчен, за да ви накара да се чувствате уплашени и да треперите от неговата реакция.

7. Търпите отказ от любов като наказание. Когато партньорът ви е недоволен, той ви лишава от внимание и любов, като ви кара да страдате от неговата студенина. И така много умело поражда у вас чувството на вина.

8. Пренебрегва мечтите ви. Вашите амбиции и цели изглеждат глупави за партньора ви и той ги обезценява, като ги игнорира и дори ви пречи да се борите за тях.

9. Разкрива тайните ви. Въпреки молбите ви за дискретност партньорът ви споделя личните ви тайни с други хора, предавайки доверието ви.

10. Съмнява се в способностите ви. Партньорът ви настоява, че знае какво е най-добро за вас, и твърди, че не сте способни да вземате добри решения.

11. Обвинявате себе си за проблемите си. Той или тя са склонни да прехвърлят всички неуспехи и негативни емоции на партньора ви върху вашите рамене, като ви карат да се чувствате виновни за всичко – отлична манипулация.

12. Неспособност да се смее на себе си. Той или тя ви критикува и осмива, но самият той не търпи никаква критика – обижда се и дори става агресивен.

13. Обвинение за социалните дейности. Партньорът ви кара да се чувствате виновни за това, че искате да прекарвате време с приятели или да се занимавате с хобитата си. това издава мания за контрол и силни комплекси.

14. Изисква благодарност. Той ви убеждава, че трябва да сте благодарни за това, че сте във връзка с него, сякаш това е висша чест, която ви е оказал.

15. Отказ, че е допуснал грешка. Партньорът настоява, че е абсолютно прав, без да признава възможността да е сбъркал. Никога не се извинява, никога няма друга гледна точка освен неговата.