Когато детето не проговори в определеното за това време, родителите започват сериозно да се притесняват. И това е напълно нормална реакция.

Колко често се срещат нарушенията в говора при децата и как родителите сами да разберат, че действително има проблем, на който трябва да се потърси решение? Това понякога не е лесно и може да бъде доста объркващо и стресиращо. Но принципът е един: трябва да се потърси веднага специалист, за да се разбере дали има действително проблем, какъв е той, след което да се започне работа.

В новия епизод от подкаст поредицата на „Новите родители“ ще ви запознае с някои от най-често срещаните затруднения сред децата. Ще обясни какво представляват дисфазията, дислексията, дисграфията и дискалкулията, както и влиянието на хиперактивността и дефицита на внимание върху говора. Също така ще ви разкаже и кои са новостите в лечението и преодоляването на тези проблеми, какво представлява звуковата терапия и по какъв начин тя помага на децата да се справят.

Ще говорят също за връзката между слушане, четене и концентрация? И ще дадат полезни съвети за подобряването на слушането. Гост е Олга Георгиева, логопед и специалист ранно детско развитие от център за терапия и личностно развитие „Логос А-Я“. Тя практикува от 1992 г. с клинична насоченост и има опит в работата с деца с различни езикови проблеми и затруднения. Специализира в областта на социално-емоционалното развитие, сензорна и слухова интеграция и терапевтичния модел Floortime®.