Омега-3 и омега-6 мастните киселини поддържат мозъка здрав и подобряват психичното здраве, а сега новo изследваниe на Университета на Джорджия (UGA) показва, че те могат да помогнат и за предпазване от различни видове рак.

Проучването се основава на данни от повече от 250 000 души и установява, че по-високите нива на омега-3 и омега-6 мастни киселини са свързани с по-нисък риск от развитие на рак.

„По-високите нива на омега-3 и омега-6 са свързани с по-нисък процент на заболеваемост от рак“, казва Ючън Джан, водещ автор на проучването и докторант в Колежа по обществено здраве на UGA. „Тези констатации предполагат, че средностатистическият човек трябва да се съсредоточи върху набавянето на повече от тези мастни киселини в диетата си.“

Участниците с по-високи нива на омега-3 са имали по-ниски нива на рак на дебелото черво, стомаха и белия дроб, както и по-ниски нива на други видове рак на храносмилателния тракт.

Високите нива на омега-6 са довели до по-ниски нива на 14 различни вида рак, включително на мозъка, злокачествен меланом, пикочен мехур и др.

Здравословните мазнини намаляват риска от развитие на 19 вида рак

Проучването се основава на данни от базирано в Обединеното кралство изследване на над 250 000 души, които са били наблюдавани в продължение на повече от десетилетие. Почти 30 000 от тези участници са развили някаква форма на рак през периода на изследването.

Някои по-ранни изследвания показват връзка между нивата на мастните киселини и риска от развитие на рак. Въпреки това нито едно проучване не е могло да определи категорично дали омега-3 и омега-6 мастните киселини намаляват броя на раковите заболявания или увеличават вероятността за оцеляване при диагностициране на рак.

Важно е да се отбележи, че ползите от високите нива на мастните киселини не зависят от други рискови фактори като индекс на телесна маса, употреба на алкохол или физическа активност.

Хранителните добавки с рибено масло са с разнообразни ползи за здравето

Известни като „здравословни мазнини“, омега-3 и омега-6 мастните киселини са от съществено значение за човешкото здраве. Те се съдържат в мазните риби, ядките и дори в някои растителни масла, като например рапичното.

Но повечето американци вероятно не консумират достатъчно от тези храни, за да достигнат препоръчителните количества.

Ето защо много хора прибягват към добавки с рибено масло. Те са едни от най-популярните диетични хапчета на пазара и за това има основателна причина.

Предишни проучвания показват, че добавките с омега-3 могат да намалят риска от развитие на висок холестерол и да понижат риска от сърдечни заболявания.

Ползите от рибеното масло може да не са еднозначни за всички

Но решението да приемате популярните хапчета с рибено масло не е еднозначно за всички.

В настоящото проучване например изследователите установяват, че високите нива на омега-3 могат да бъдат свързани с малко по-висок риск от рак на простатата.

„За жените това е лесно решение: яжте повече омега-3“, казва Кайсионг Йе, автор на изследването и доцент в Колежа по изкуства и науки „Франклин“ на UGA.

Изследователите наблюдават и по-силен благоприятен ефект на омега-6 при по-младите участници, особено при жените.

Източник: EurekAlert