Продукти с висока хранителна плътност като ананаси, череши, ягоди, кисело мляко и натурално фъстъчено масло, могат да помогнат за намаляване на апетита за сладко, пише "Дейли мейл", позовавайки се на американски диетолози.

Ана Тейлър и Кристин Къркпатрик от Кливландската клиника припомнят, че да се преоделее пристрастяването към захарта може да бъде трудно. 

Желанието за сладко зависи до голяма степен от цялостното качество на диетата и хранителните навици. Някои от тях, като например пропускането на закуската и липсата на пълноценен обяд, могат да увеличат апетита за консумация на храни със съдържание на захар.
 
Опитите за пълен отказ от сладкото често имат обратен ефект - силен глад и компулсивно преяждане с бързи въглехидрати.

Кристин Къркпатрик обяснява, че всеки човек се нуждае от индивидуален подход, за да намали приема на захар. С течение на времето вкусовите рецептори свикват с по-малко сладко, така че намаляването на апетита за него е въпрос на време.

За по-лесно отказване от сладкарски изделия и напитки със съдържание на захар диетолозите препоръчват да се наблегне на сладки продукти, богати на хранителни вещества. Сред тях са натурално кисело мляко, ягоди, череши, ананаси и фъстъчено масло. Вместо изкуствени подсладители, специалистите по хранене съветват диетата да включва умерени количества мед или кленов сироп.