8 съвета за начинаещи в домашното еспресо
Искате всяка сутрин да пиете перфектното еспресо у дома? Купили сте си страхотна машина за кафе и сега се чудите откъде да започнете? Ето няколко съвета за начинаещи в еспресото, които ще ви помогнат.
Не е задължително да купувате кафе, което е специално за еспресо
Всички зърна кафе са преди всичко зърна кафе и в същността си са еднакви. Съотношението между робуста и арабика няма отношение към качеството на получената напитка от кафемашината, а единствено към вкуса ви. Така че просто купете кафе, което харесвате.
Използвайте прясно изпечено кафе
И все пак вкусът и ароматът на кафето са най-добри, когато то е прясно изпечено – най-много преди две седмици. И сами ще усетите, че с по-старо кафе плътността на пяната и ароматът стават по-слаби.
Използвайте прясно смляно кафе
Повечето кафемашини нямат вградена кафемелачка, а смилането на зърната е важно за качеството на напитката – то трябва да е равномерно, без бучки, на подходящ размер частици и прясно смляно. Ако нямате добра кафемелачка, купувайте зърната от местно магазинче за кафе и помолете да ви ги смелят на място. И не купувайте повече, отколкото можете да изпиете за една седмица – след това качествата на напитката ще се променят. Смляното кафе съхранявайте на хладно и тъмно, в добре затворена кутия.
Размерът на смляното кафето има значение
Размерът на частиците смляно кафе също има значение. За еспресо кафемашини смилането трябва да е по-едро, отколкото за турско кафе, но по-фино, отколкото за шварц. В местния магазин вероятно имат достатъчно опит, за да смелят правилно зърната. Но все пак може да експериментирате, докато получите точно такова кафе, каквото харесвате.
Загрейте чашата
Еспресо напитката е малка по обем, така че изстива доста бързо. За да избегнете това, загрейте предварително чашата, в която я приготвяте.
Внимавайте с натискането
Специалният инструмент, с който притискате кафето в цедката, се нарича тампер. Специалистите ще ви кажат, че е изключително важно колко силно притискате кафето – различната плътност ще промени вкуса на получената напитка. Затова експериментирайте и запомнете точния натиск, който трябва да приложите, за да постигнете съвършената за вас наситеност на вкусовете и ароматите.
Една важна препоръка тук: използвайте метален тампер, който позволява да прилагате повече сила с по-малко усилие. За най-сериозните фенове препоръчваме калибриран тампер за максимална прецизност.
Спазвайте златното правило
Обикновено за една доза напитка ви трябват между 6 и 10 г кафе, а за двойната цедка – 16-20 г. Баристите имат златно правило за еспресо кафемашина: ако сложите кафе в двойната цедка и пуснете 55-60 мл вода, тя трябва да изтече за 25 секунди. Ако отнеме по-малко време, то натискът с тампера е бил твърде слаб, и обратното – ако изтече по-бавно, то тогава е необходим по-лек натиск.
И все пак това е правило за масова употреба. Опитайте го, но ако не ви хареса, променете съотношението.
Почиствайте добре и редовно
Това правило е много важно, но и често пренебрегвано. Когато в кафемашината има остатъци от кафе или други замърсявания, това променя вкуса на напитката ви сутрин. Ежедневно измивайте филтъра с топла вода и препарат за съдове и забърсвайте мястото, откъдето изтича водата. Веднъж месечно почиствайте вътрешността със специален препарат.