Да победим кризата с градина
За любителите на рециклирането и по-малко гнусливите има начин и да произвеждат собствена тор, като се отървават екологично от кухненските отпадъци. За целта е нужен достатъчно голям съд с идеално затварящ се капак. Поставете го далеч от жилищната си площ, защото може да понамирисва. Пълнете го с органичните остатъци от кухнята и двора си – зеленчуци, листа, утайка от кафе, чаени листенца, яйчени черупки. Не слагайте месни продукти и мазна храна, защото смърдят и привличат животинки. Поддържайте материала влажен и смесен с малко пръст, която ще осигури микроорганизмите, нужни за преобразуването на масата в тор. Идеалната температура за работа на микроорганизмите е 20-30 градуса – тогава те се радват на отличен апетит и ще превърнат отпадъците ви в първокачествена тор само за един сезон. Колкото по-добре се затваря контейнерът ви, толкова повече тор ще си направите, защото
ще осигурите комфорт на анаеробните микроби,
които са и най-трудолюбивите фабриканти на пръст. Ако не разполагате с херметичен контейнер, разбърквайте сместа с пръчка на всеки две седмици, за да осигурите кислород на аеробните (живеещите на въздух) микроорганизми.
Както виждате, в домашното градинарство няма нищо сложно и невъзможно. Иска се само желание. Допълнителни идеи и съвети всеки може да намери в интернет и наръчниците по градинарство. Струва ми се, че повечето от нас имат желание ако не за друго, то поне да бъдат по-здрави. Няколко прости зеленчука могат да ни помогнат за това. А изкарате ли добра реколта, ще може да снабдявате и съседите с продукти, озаглавени с гръмкото и модерно “органична домашна продукция”. Ако това не е повод за гордост и антидепресант!
Автор: Елена Панова