5. Ябълка

Имайте предвид, че е възможно ябълковото дръвче, което отгледате, да не е същият сорт като семената, които сте посели. Също така имайте предвид, че дървото ще достигне реалните си размери, освен ако изрично не засадите дърво джудже. Разрежете ябълките наполовина и извадете семената от тях. Поставете ги върху хартиена кърпичка и ги обвийте с нея. Намокрете кърпичката и я сложете в найлонова торбичка. Завържете плика така, че да предотвратите навлизането на въздух в него. Оставете торбичката със семената в хладилника и не забравяйте веднъж седмично да намокряте хартиената кърпичка. След около месец трябва да имате покълнали семена, които спокойно може да засадите в избран от вас съд. Ябълката е топлолюбиво растение, така че оставете саксията  на перваза на прозорец, за да има пряк достъп до слънчева светлина. Изсипете компоста в него и поставете разсада на около 5 сантиметра дълбочина. Докато ябълковото дръвче е малко, поливайте го на около 10 дни. Колкото повече расте, толкова по-често е добре да се полива.

Можете да се насладите на първите си вкусни и здравословни плодове след 8-10 години.

6. Слива

За отглеждането на слива се изисква също малко предварителна подготовка. На първо място разрежете на две сливата и я поставете на перваза на прозореца за няколко дни, за да се изсуши. След това извадете костилката  и я счупете, за да извадите семките. Вземете чаша вода  и потопете вътре семките за една нощ. След това използвайте буркан, пълен с компост, в който да сложите семената. Затворете го добре, за да не влиза въздух отникъде, и го поставете в хладилника в продължение на 6-8 седмици, докато се покажат коренчетата. Стъпките нататък са:

- прехвърлете съдържанието в саксия, в която има пръст и компост в съотношение 2 към 1;

- сливовите дръвчета се нуждаят от директна слънчева светлина – поне 6 часа дневно;

- поддържайте почвата рохка и влажна, но не и силно напоена.

Можете да се насладите на първите плодове след 3-5 години.

7. Череша

Процесът на отглеждане на череши от семките е доста дълъг, но същевременно е прост. Поставете костилките от череши в найлоново пликче и се старайте да го затворите така, че да няма никакъв въздух вътре. Съхранявайте в хладилник в продължение на 10 дни. След това ги засадете в подходяща саксия, като имате предвид следното:

- черешите се нуждаят от много светлина и от свеж въздух;

- предпочитат влажна почва с отличен дренаж;

- проверявайте пръстта и поливайте всеки път когато ви се стори суха.  

Ще трябва да почакате около 7-10 години, преди да опитате домашното си производство.

8. Праскова

Отстранете костилката и я изплакнете много добре. Не трябва да остава никаква целулоза от месестата част на плода. Поставете костилките във влажна кърпа и ги съхранявайте в хладилник в продължение на 8 седмици. След това можете да пристъпите към засаждане, като имате предвид следното:

 - извадете семената от костилките и сложете всяко едно в отделно найлоново пликче;

- посадете повече семена, защото много от тях е вероятно да не оцелеят още през първата година;

- пръстта трябва да бъде в дълбока саксия и с повече пясък и отличен дренаж, за да не изсъхнат корените;

- поддържайте почвата влажна, но не мокра, защото корените може да изгният;

- прасковата се нуждае от много слънчева светлина.

Може да се насладите на биопрасковите си след 3-5 години.

Да ви е вкусно!

 

Цветелина Велчева