10 мита за алкохола, в които не трябва да вярваме
Антибиотиците и алкохолът са опасна комбинация
Всъщност само някои типове антибиотици са несъвместими с алкохола. Ако пиете такива, без да спрете алкохола, може да усещате замаяност, гадене и болки в гърдите. Лекарите обикновено специално предупреждават за това. Действието на много от антибиотиците отслабва при комбинацията с алкохол. Но в повечето случаи чаша вино не може да навреди.
Не трябва да намалявате градуса на напитките
Дали пиете бира след уиски, или уиски след бира, няма никакво значение. Единственото, от което зависи дали ще ви е зле на следващата сутрин, е количеството.
Алкохолът е калоричен
Всъщност алкохолът не е калоричен, но може да попречи на метаболизма. Организмът се опитва да се отърве от алкохола възможно най-бързо, защото го третира като отрова. Така метаболизмът се забавя, докато не се освободите от алкохола. Всичко, което сте яли, преди да пиете, се превръща в мазнина.
Алкохолът убива мозъчни клетки
Изследвания показват, че няма разлика в плътността на невроните между хората, които пият алкохол и трезвениците. Въпреки това алкохолът нарушава нервните пътища – те могат да се възстановят след пълното му спиране.
Ако ядете много, няма да се напиете
Това е много популярен мит. Но единственото вярно в него е, че храната в стомаха забавя усвояването на алкохола. Това не помага да останете трезви. Ако човек не забележи първите знаки на опиянението, той или тя може да изпие много повече, отколкото е възнамерявал.
Източник: Brigh Side