16 високопротеинови зеленчука
Високопротеинов зеленчук #5. Печен картоф
Картофите са едни от най-предпочитаните източници на въглехидрати на българската трапеза. Основното количество фибри се намира в обелката, точно за това е препоръчително да не се бели, но да се измие добре. Картофите са пълни с флавоноиди, които подобряват състоянието на сърцето, повишават имунната система и могат да предпазят от рак на белите дробове и простатата. Освен това и съдържат растителен химикал, кукоамин, който спомага за намаляването на кръвното налягане. Същата функция има и калият, от който ще получите 20% от препоръчителната му дневна доза с един печен картоф. Картофите са източник на Витамин С и желязо.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
93 | 3 г | 3 г | 21 г |
Високопротеинов зеленчук #4. Грах
Растение от семейство Бобови. Грахът е едногодишно растение. Средно едно зрънце тежи между 0,1 и 0,36 грама. Незрелият грах се използва като зеленчук- пресен, замразен или консервиран. Консумацията на грах предпазва от рак на стомаха. Зърната съдържат големи количества високо защитен полифенол. Грахът е също така богат на витамини А и С.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
81 | 5 г | 5 г | 14 г |
Високопротеинов зеленчук #3. Едамаме
Японското име на зелената соя. Вари се или се приготвя на пара. Съдържа здравословни мазнини и хранителни вещества, както и изофлавони, които го превръщат в една изключително здравословна храна като допълнение към протеина, който съдържа.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
122 | 11 г | 5 г | 10 г |
Високопротеинов зеленчук #2. Соя
Соята е от семейство Бобови. Растението e ценна маслодайна култура. Тъй като няма мазнини и е евтин източник на протеин, се използва за направата на животински и пакетирани храни. При преработката на соевата реколта се произвежда и соево олио. Соята варира в растежа си (от 20 сантиметра до 2 метра). Плодовете на соевото растение са космати шушулки, всяка от които съдържа между 2 и 4 семена (рядко повече). Соята се среща както в различни размери, така и в различни цветове, като например: черни, кафяви, сини, жълти, зелени и пъстри. Соята е богата на калций и желязо.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
173 | 17 г | 6 г | 10 г |
Високопротеинов зеленчук #1. Леща
Известно ядливо вариво. Тя е едногодишно растение под формата храст от семейство Бобови. Средно храстът е с височина до 40 см. При повече грижи растението може да израсне до 70 см. Семената растат в шушулки. Обикновено в една шушулка има две семена. Лещата е богата на калций и желязо.
Калории | Протеин | Фибри | Въглехидрати |
353 | 26 г | 30 г | 60 г |
Заключение
Много проучвания показват, че при активно спортуващи с цел покачване на мускулна маса са нужни около 2.2 грама протеин на килограм телесно тегло, а при тежки диети за отслабване, където се налага и сериозно ограничение на въглехидрати до 3 грама, което би било трудно да се постигне, ако основният ни източник на белтъчини са зеленчуците.
Високопротеинова диета също така се препоръчва при режими за отслабване, заради високия термичен ефект на протеина (до 30% от калориите на протеина се изгарят по време на усвояването му) и способността му да задоволява глада за по-дълго време. Въпреки че броят на привържениците на диети с основен източник- животински протеин, и тези, които държат да си набавят голяма част или всичко само от зеленчуци, ядки, семена, бобови растения и зърна, са близки.
Аз смятам, че и от двата вида диети има какво да се извлече и въпреки че темата е относно източници на протеин, трябва да се има предвид, че той е важен компонент, но запълва само една част от цялата комплексна верига.
Автор: Станимир Михов