Високопротеинов зеленчук #11. Кресон

Бързо растящо едногодишно градинско растение от семейство Кръстоцветни. Стъблото е право и достига височина до 60см. Най-ценни са листата, различни по форма, в зависимост от местоположението си. Кресонът цъфти с гроздовидни съцветия, а плодът му е шушулка, в която има дребни яйцевидни семена. Листата на кресона са богати на витамини В, С, каротин, рутин, калциеви соли, магнезий, желязо, йод и фосфор.
 

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
32 3 г 1 г 6 г

 

Високопротеинов зеленчук #10. Кале

Зимен зеленчук от семейство Кръстоцветни. Листата му са зелени или лилави, а в центъра му, за разлика от зелето и други представители на семейството, не се образува глава. Калето е един от сортовете зеле с най-високо съдържание на витамин C- с наличие в сурово състояние между 105-150мг. на 100гр. Това е една от най-богатите храни на витамин С изобщо, но въпреки това рядко се консумира в сурово състояние.
 

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
50 3 г 2 г 10 г

 

Високопротеинов зеленчук #9. Червено цвекло 

Вид кореноплоден зеленчук. Червеното цвекло е източник на бетаин. Бетаинът е уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб. Корените му са тъмночервени и се ядат варени или сурови, нарязани в салата. Зелените листа също могат да се консумират, обикновено варени. Имат вкус на спанак.
 

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
27 3 г 3 г 5 г

 

Високопротеинов зеленчук #8. Магданоз

Светлозелено двугодишно растение, което най-често се използва като подправка на българската трапеза. Магданозът може да бъде намерен целогодишно по супермаркетите. Съдържа два вида необичайни съставки, които предоставят уникални ползи за здравето. Едните се наричат летливи масла и инхибират образуването на тумори в белите дробове, а другите- флавоноиди – действат като антиоксиданти. В допълнение магданозът е и отличен източник на витамин С и добър източник на витамини А и К.

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
36 3 г 3 г 6 г

 

Високопротеинов зеленчук #7. Спанак 

Спанакът е ядлив зеленчук, за първи път култивиран в Централна и Западна Азия. Едногодишно растение с дължина до 30см., може да оцелява през зимата в умерените региони. Листата са прости, от яйцевидни до триъгълни, и с дължина между 2 и 30 сантиметра и широчина – 1 до 15см. Спанакът е един от зеленчуците с най-висока хранителна стойност. Не само е богат на витамини и минерали, но и на фитонутриенти, които действат като мощни антиоксиданти за защита на клетъчните структури и ДНК. Спанакът е голям източник на желязо. Със своя деликатен сладък вкус, може да се консумира варен (не повече от 1 минута) или суров в салата.
 

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
23 3 г 2 г 6 г

 
Високопротеинов зеленчук #6. Сладка царевица


Разновидност на царевицата с високо съдържание на захар, също така наричана захарна царевица. За разлика от сортовете полска царевица, които се събират, когато зърната са сухи и зрели (вдлъбнати), сладката царевица се бере, когато още не е узряла(етап мляко) и се приготвя за консумация като зеленчук, а не на зърна. Тъй като процесът на зреене включва превръщането на захар до нишесте, царевицата трябва да се консумира прясна, да се консервира или замрази, преди ядките да са станали жилави или твърди.
 

Калории Протеин Фибри Въглехидрати
108 3 г 3 г 25 г