Хранителен дефицит #8. Витамин D

Известен като витамин на слънцето, витамин D участва в над 45 функции на организма. Витамин D е мастно-разтворим витамин , който работи като стероиден хормон в организма. Той има ключово значение за правилното развитие на опорно-двигателната система и по-точно за правилното изграждане на костите и зъбите, защото регулира количеството на калций и фосфат в тялото. Липсата на витамин D прави костите крехки и чупливи, дори от най-незначителната за здрав организъм травма. Той също така предотвратява появата в по-късни години на деменция и Алцхаймер. Употребата на слънцезащитни продукти е безспорно полезна и наложителна практика през лятото. Все пак трябва да се отбележи, че проникването на слънчеви лъчи в кожата е основна предпоставка за синтезиране на витамин D. Фактът, че в съвременния свят човек прекарва повече време затворен в офиса или вкъщи, също може да доведе до дефицит.

Липсата на витамин D често е трудно да се определи, но симптомите, които го издават са:

• Болки в мускулите
• Мускулна слабост
• Умора
• Болезнени кости

Необходимото количество витамин D е различно и се определя най-вече спрямо възрастта и пола. Възрастни трябва да приемат минимална доза от 2000-3000 IU дневно. Болните от остеопороза и рахит се нуждаят от 5000-10 000 IU дневно, а при децата и бебетата нуждата е от 500-1000 IU дневно. За съжаление много малко храни съдържат големи количества витамин Д. Той се съдържа в риби като скумрия, сьомга и пъстърва, телешки черен дроб, както и в жълтъка на яйцата. Хората, които страдат от недостиг на витамин D, могат да взимат хранителни добавки или да се излагат повече време на слънце.

Заключение

Дефицитите на определени витамини и минерали е почти невъзможно да се установят без медицински изследвания. Всяка липса обаче води след себе си редица здравословни усложнения, които лесно могат да бъдат избегнати. Съвременният свят предлага изключително разнообразие от храни, продукти и хранителни добавки. Съчетани с правилен хранителен режим и умерено физическо натоварване, рискът за здравето от липсата на определени хранителни вещества в организма е минимален.

Автор: Станимир Михов