8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Хранителен дефицит #7. Витамин B12
Витамин В12 е известен повече като витамина на енергията и е водоразтворим, което означава, че неговите запаси в организма бързо се изчерпват и той трябва да се набавя непрекъснато. Всички витамини от серия В помагат на тялото ни да превръща храната в глюкоза, която от своя страна дава енергия. Всяка една клетка в човешкия организъм се нуждае от витамин В12, за да функционира правилно. Той не се произвежда от телата ни и поради тази причина е нужно да се консумират храни богати на витамини от групата. За съжаление на всички вегетарианци и вегани по света, витамин В12 се набавя единствено от животински източници, с изключение на водораслите. Затова хората, които не ядат животински продукти са застрашени от дефицит на този витамин. Този витамин поддържа здравето на нервната система и гръбначния мозък, създава червените кръвни клетки, производството на елементи на ДНК. Липсата на витамин В12 може да се намали чрез мускулни инжекции или орален прием на хранителни добавки.
Дефицита на B12 може да доведе до:
• Скованост в крайниците
• Aнемия
• Загуба на паметта
• Умора • Ниско кръвно налягане
• Параноя и халюцинации
Често срещан симптом при липсата на витамина е мегалобластната анемия, която е вид кръвно заболяване. За да се избегне е препоръчително да се приемат храни, като например сьомга или скумрия, миди, яйца и говеждо месо. Добра алтернатива за вегани и вегетарианци са хранителни добавки, съдържащи “B комплекс витамини” или чиста форма на витамин B12. Голямото количество на витамин В12 в организма не може да се счита за опасно, тъй като то се абсорбира, а излишното се изхвърля чрез урината.
Храни, които съдържат витамин B12:
Видове храни | Количество витамин B12 в 100 гр |
Миди | 98,9 мг / 100 гр |
Черен дроб (телешки) | 83,1 мг / 100 гр |
Скумрия | 19 мкг / 100 гр |
Октопод / ракообразни | 36 мкг / 100 гр |
Обогатено тофу | 2,4 мкг / 100 гр |
Телешко | 8,2 мкг/ 100 гр |
Сирене (швейцарско) | 3,3 мкг / 100 гр |
Яйце | 0,72 мкг / 100 гр |