8 от най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната
Хранителен дефицит #6. Йод
Основна роля за нормалното функциониране на щитовидната жлеза, както и за производството на хормони от нея, играе йодът. Хормоните, които произвежда щитовидната жлеза, отговарят за правилното развитие на мозъка, растежа на човек и поддръжка на костите здрави. Освен това, има свойствата да регулира положително обмяната на веществата (метаболизма). Една трета от хората по света страдат от липсата на йод, което го прави един от най-често срещаните дефицити. Най-чест симптом на липса на йод е увеличена щитовидна жлеза, което у нас е по-популярно като ,,гуша“. Липсата на йод, може да доведе до сериозни последици, особено при малките деца. Най-неприятните от тях са например аномалии в развитието на детето, както и умствена изостаналост. Симптомите на дефицит в организма на човек са повишено тегло, задух и нарушения на сърдечния ритъм. Препоръчителният дневен прием на йод варира в зависимост от възрастта и нуждите на човек. Прието е, че възрастни и деца трябва да приемат между 150- 250 мкг. За бременни и кърмещи жени нормалното количество е ~250 мкг.
Избягването на консумация на храни, съдържащи йод може да доведе до:
• Белодробни усложнения
• Ендокринни нарушения на функцията на щитовидната жлеза
• Отслабена имунна система
• Дерматологични усложнения на кожата, косата и ноктите
• Анемия
• Кардиологични проблеми.
Най-опасните заболявания, предизвикани от липста на йод:
• Безплодие
• Раждане на деца с определени увреждания
• Умствена изостаналост
• Остри психични заболявания.
Храни, богати на йод са: морската риба, лук, мед, сини сливи, банани, яйца, кисело мляко, цвекло, орехи. Голямо количество йод се съдържа и в следните зеленчуци: домати, моркови, чесън, пипер и картофи.