В Европа шафранът се използва предимно като подправка, въпреки че се радва на многостранно приложение. Заради своите 300 активни съставки и 150 етерични и ароматни съединения той притежава изявен лечебен и полезен ефект. Не случайно от векове шафранът намира приложение в традиционната китайска, както и в алтернативната медицина като естествен стимулатор на настроението и други.

Основната съставка, шафранал, съставлява 70% от масата на сухия шафран. Златният шафранов чай е не само наслада за небцето, но има благотворно действие върху тялото и духа. Една чаша от тази ароматна напитка е в състояние да предизвика чувство на радост и щастие. Заслугата е най-вече на шафранала, за който се твърди, че повдига нивото на серотонина и потиска производството на стресовия хормон кортизол. Кроцин, пигментът, който придава червения цвят на шафрана, също притежава антидепресантни свойства.

Ако се пие чист, шафрановият чай има леко горчив вкус. Затова е препоръчително за основа да се използва друг вид чай– например плодов, черен или от лайка. Към една чаша се добавят две-три нишки шафран и след като разгърнат действието си, течността се прецежда. За по-приятен аромат към чая може да се прибави джинджифил, лимон, карамфил или кардамон, а най-добре мед.

Междувременно е доказано, че шафранът има противоокислително, антивъзпалително и болкоуспокояващо действие. Той подобрява качеството на съня и облекчава менструалните болки при жените. „Червеното злато“ се прилага и като съпътстващо лечение на алцхаймер, деменция, паркинсон, лека депресия, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, а също така при сексуални функционални нарушения и възрастово обусловени заболявания на очите. Има чудотворен ефект и за външно приложение.

С малко шафран, разбъркан с мед, се третират възпалени венци, охлузни рани или контузии. Целебните му свойства са били познати още на Александър Велики – разказват, че по време на походи той и войските му неизменно носели със себе си шафран.