Каква вода да пием през лятото за оптимална хидратация
Съгласно правилата за класификация и етикетиране в ЕС предлаганите на пазара бутилирани естествени газирани минерални води попадат в три категории: (1) „естествено газирана натурална минерална вода“, когато в природното си състояние водата съдържа въглероден диоксид и неговото количество в бутилката е същото както при източника; (2) „натурална минерална вода, догазирана с газ от водоизточника“, ако натуралната вода е дообогатена с въглероден диоксид, идващ от същото находище, но съдържанието му в бутилката е по-голямо от това при източника; и (3)„газирана натурална минерална вода“, ако въглеродният диоксид е разтворен допълнително в минералната вода и е с произход, различен от находището, от което е водата.
С дял от 37% газираната вода в Европа продължава да има по-високото предпочитание в сравнение с нивата на консумация в други региони и като цяло в глобален аспект. Всъщност Европа е и най-големият производител на бутилирана газирана вода, следвана от САЩ. В редица европейски страни като Германия газираните натурални минерални води са най-популярни. Нарастващият интерес сред хората за напитки, създаващи приятна bubble сензация, стимулира търсенето на газирана вода. Независимо дали подтиквана от предпочитанията към тези напитки като алтернатива на други, в т.ч. подсладени газирани напитки, или заради отличителния вкус, дължащ се на уникалното съдържание на минерали като калций или магнезий и ползите за здравето, популярността на газираната вода продължава да нараства в различните региони на света.
Сомелиери за вода
Вълнуващият и многообразен свят на газираните води е неизменна и важна част от разнообразието във водния бар. Те допълват превръщането на здравословната хидратация в забавна фиеста за вкусовите рецептори. Газираната вода често се използва като здравословен заместител на други напитки, включително и в коктейли, създавайки характерния гъдел и шипящо усещане в устата. Потребителите отдават допълнителна значимост на искрящия елемент и намирането на правилното ниво на карбонизация е важно, за да се гарантира, че водата предлага точното усещане за лекота, търсен вкус и перфектна комбинация с приеманата храна. Нивата на карбонизация в предлаганите на пазара води варират от нежно изтръпващо през привлекателно искрящо до цялостна експлозия – също колкото разнообразни са предпочитанията на потребителите.
Дните, когато изборът между негазираниили газирани води беше от водещо значение, вече отстъпват на по-фините детайли. Макар думата сомелиер спонтанно да кара умът да скача към вината (безбройни сортове, богати вкусови профили и хиляди винарни по целия свят), всъщност и обосновано от богатата вариантност има и сомелиери за вода. Обучените им вкусове разпознават при дегустация „на сляпо“ съдържанието на минерали и електролити на различните марки вода и отправят професионални съвети за най-добро съчетаване на водата с различни ястия въз основа на вкуса.
Подобно на виното, всяка бутилка вода има история и произход, която определя с кои храни ще си подхожда най-добре. Тази нова вълна професионалисти, за съвет към които се обръщат все повече изискани ресторанти и хотели по света по отношение на своя специален воден бар, са и ценени от индустрията за бутилирани води легитимни експерти в усилията за все по-пълно удовлетворяване на желанията и очакванията на потребителите. Няма такова нещо като „най-добрата вода“, както няма и „най-доброто вино“, подчертават професионалистите-сомелиери. Радостта от това да си гурман, както те изтъкват, е разбирането, че на продукта трябва да се наслаждаваш, защото си различен и предоставяш различни преживявания в различни контексти.
Автор: Жана Величкова, изпълнителен директор Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България.