Краят на яденето?
„Искахме да покажем, че е възможно да комбинираш страхотни съставки и да посрещнеш всички нужди на човешкия организъм. Тези естествени съставки са лесно достъпни, и беше нужно само малко усилие и въображение, за да ги съчетаем с помощта на науката, за да получим иновативен продукт.“
От Ambronite държат на естественото и органичното и не възприемат Soylent като конкуренция, а по-скоро като „съюзник“, който решава същия проблем по напълно различен начин – чрез синтетични вещества, които покриват хранителните нужди. Както предполагате, Ambronite е и по-скъп.
Други универсални хранителни смеси под формата на шейкове са: Huel (произвежда се от 2014 г. във Великобритания. Съдържа овесени ядки, микс от ядки и семена заедно с комплекс от витамини и минерали) и Mana (създаден в Чехия, отново през 2014 г. и е съставен от соев протеин, овесени ядки, царевица, захарно цвекло, смес от растителни масла и др.). Но има и по-радикални решения.
Хранене през кожата
Лепенка върху кожата, която снабдява хората с всички необходими хранителни вещества – звучи напълно фантастично, но учени, работещи към Министерството на отбраната в САЩ заявяват, че разработваният от тях продукт ще е готов за употреба до 2025 г. Системата работи на същия осмотичен принцип, по който и съществуващите днес никотинови лепенки. Целта е пластирът да може да захранва един войник с нужните хранителни вещества и витамини за ден-два, докато не успее да се добере до място, където да яде нормално. Устройството ще може да доставя и „нутрицевтични“ съставки, чието фармацевтично действие се простира извън областта на обикновеното хранене. Например да намаляват стреса от бойните действия и атмосферните условия, мускулната умора и др.
Джералд Дарш, един от ръководителите на проекта, разказва, че в пластира ще бъде вграден и чип, който отчита изискванията на организма и микроелектрична механична система за „вливане“ на нужните вещества. Те ще навлизат в тялото или през порите на кожата или чрез микродиализа в кожните капиляри. Пластирът ще има приложение и в цивилния живот, където може да се използва от всички, които работят в опасна и непредвидима среда.
Храна за вдишване
Футуристично изобретение, наречено Le Whaf, предлага ни повече, ни по-малко – храна, която вдишвате от стъклена купа (Представете си аквариум за златна рибка.) с помощта на дълга стъклена пръчка. Ултразвукови вълни превръщат шоколадовата торта или гъбената супа в пара, която вдишвате (Представете си наргиле.). Създателят на това ултрамодерно приспособление е харвардският учен Дейвид Едуардс, а основната му целева група са посетителите на изискани коктейл барове. То позволява да се вдишват различни храни и напитки, включително и алкохолни, без да се поглъщат почти никакви калории. С Le Whaf не можеш никога да погълнеш достатъчно алкохол, за да се напиеш, или храна, колкото да се заситиш.
„Всъщност хранителните навици се променят още от зората на времето – казва Едуардс, цитиран от Fastcodesign. „Храним се все по-малко и все по-често. По един доста реален начин Le Whaf довежда до крайност една тенденция, присъща на кулинарната еволюция.“
Спомнете си блудкавия, почти безвкусен шейк, който осигурява всички необходими калории и полезни вещества, но без удоволствието на небцето. Тук получаваме цялата наслада от вкуса и аромата, но без калориите. Изискана храна за пренаситени люде.
Песимистичният поглед ще види в тези две тенденции пътят към един антиутопичен свят на неправда и разделение. Оптимистът ще види как те се допълват, осигурявайки един по-хармоничен живот за всички. А аз смятам да си сготвя и да хапна – защото неочаквано усетих колко ценна е тази възможност.
Мая Лефтерова