Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор?

Макар да е бързо и удобно за консумация, смутито изостава в някои отношения, спрямо твърдата храна.

Когато дъвчем храната си, тялото отделя хормони, които му помагат да се засити по-лесно. А ако просто я „излеем“ в тялото си я и глатнем, тази секреция не се осъществява и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в последствие се увеличава.

Има и слухове в подкрепа на смутито – че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но те обикновено не са подкрепени с факти и изледвания. Защото не е така… Пасираната храна просто преминава през тялото по-бързо, което не само не засища толкова добре, но и не позволява на тялото да извече достатъчно нутриенти от нея.

Здравословни рецепти за смути

И след като разгледахме предимствата и недостатъците на този вид храна, искам да ти дам и няколко конкретни идеи за вкусни и полезни смути напитки, които можеш да изпробваш вкъщи.

Начинът на приготвяне за всички е ясен – нарязваш съставките и ги блендираш с помощта на блендер за смути, пасатор или друга подобна машинка, която имаш под ръка. А ако констистенцията стане прекалено гъста за вкуса ти – може да добавиш малко вода и да миксираш отново.

А ето и конкретните рецепти и продукти за всяка от тях.

Смути с банан и чиа

Съставки:

  • 300 мл. прясно 1,5% или бадемово мляко (по избор)
  • 200 г добре узрял банан
  • 1 ч.л. мед
  • 1 ч.л. чиа семена

Хранителен състав:

382 Kcal | 14 г белтъчини | 8 г мазнини | 68 г въглехидрати