Предимствата и недостатъците на смути напитките
Смути или твърда храна – кой е по-добрият избор?
Макар да е бързо и удобно за консумация, смутито изостава в някои отношения, спрямо твърдата храна.
Когато дъвчем храната си, тялото отделя хормони, които му помагат да се засити по-лесно. А ако просто я „излеем“ в тялото си я и глатнем, тази секреция не се осъществява и рискът да останем гладни или да огладнеем по-бързо в последствие се увеличава.
Има и слухове в подкрепа на смутито – че като течна храна то се усвоява по-лесно и по-добре от тялото. Но те обикновено не са подкрепени с факти и изледвания. Защото не е така… Пасираната храна просто преминава през тялото по-бързо, което не само не засища толкова добре, но и не позволява на тялото да извече достатъчно нутриенти от нея.
Здравословни рецепти за смути
И след като разгледахме предимствата и недостатъците на този вид храна, искам да ти дам и няколко конкретни идеи за вкусни и полезни смути напитки, които можеш да изпробваш вкъщи.
Начинът на приготвяне за всички е ясен – нарязваш съставките и ги блендираш с помощта на блендер за смути, пасатор или друга подобна машинка, която имаш под ръка. А ако констистенцията стане прекалено гъста за вкуса ти – може да добавиш малко вода и да миксираш отново.
А ето и конкретните рецепти и продукти за всяка от тях.
Смути с банан и чиа
Съставки:
- 300 мл. прясно 1,5% или бадемово мляко (по избор)
- 200 г добре узрял банан
- 1 ч.л. мед
- 1 ч.л. чиа семена
Хранителен състав:
382 Kcal | 14 г белтъчини | 8 г мазнини | 68 г въглехидрати