Швейцарски специалисти създадоха нов вид шоколад
От друга страна британският експерт Дом Рамзи казва пред Independent, че е скептичен към твърдението за четвърти вид шоколад:
„Преди няколко години френската шоколадова компания Valrhona пусна карамелизиран бял шоколад, рекалмирайки го като „четвърти вид“, и това се оказа нещо не много по-различно от маркетинг.
Чух от контактите си, които са присъствали на премиерата му на пазара в Шанхай, че наистина изглежда доста различно и потенциално интересно, но дори да е така, никой не е виждал съставките, а Barry Callebaut не издават много за процесите на производството му. Известно ми е, че ще мине поне година, преди повечето хора да имат възможност да го опитат, и тогава ще стане ясно дали е нещо вълнуващо, или просто маркетингов трик.“