Суши: Защо най-често то е вредно за теб
Суши е традиционно японско ястие, което се приготвя от подправен, сварен ориз, гарниран с риба или други морски продукти. В началото, сушито не било храна, а начин за консервиране на риба със солен ориз. В Япония този вид ястие е известно още през 2 век, докато в Европа и по-специално в България става популярно чак в началото на 21. век, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене. Главното съдържание във всички видове суши е оризът, овкусен с оцет, сол, захар, водорасло (наречено комбу) и често саке или оризово вино. Едни и същи съставки могат да бъдат комбинирани по различен начин , което дава съвсем различни резултати и вкус.
Има нещо екзотично в известната по цял свят комбинация на ориз и зеленчуци, нехарактерна за нашите географски ширини. Въпреки всичко, тази храна предизвиква много дискусии за това, полезна или вредна е тя. От една страна привържениците на суши залагат на тезата за полезните Омега-3 мастни киселини, които се съдържат в сьомгата например. От друга страна не можем да пренебрегнем факта за високото съдържание на живак в по-голямата част от морските храни и присъствието на захар почти във всяка суши рецепта.
Видове суши
Както вече споменахме, свързването на думата „Суши“ предимно с ястия, приготвени от сурова риба, е много неправилно. Въпреки че на пръв поглед месото изглежда абсолютно сурово, то е преминало някаква обработка, макар и минимална и незначителна. Обикновено тази обработка е бланширане, киснене в традиционна японска ракия, консервиране и още ред други неща, които се случват на месото, преди то да попадне на масата. Някои от най-популярните суши са:
Нигири – по традиция се яде с пръсти, тъй като сушито се разпада в момента, в който попадне в устата. Яденето на този вид суши се практикува дори и на официални срещи и вечери, въпреки начина, по който се консумира, но въпреки това, днес рядко се практикува. Днес японците, както и целият останал свят, ядат суши с клечки.
Гункан Нигири – в превод от японски това име означава лодка и е разновидност на класическото нигири суши. Характерно за това ястие е, че основната съставка е във формата на лодка върху ориза. Порцията се състои от 2 парчета.
Урамаки – този вид суши е по-известен като „Обърнати рулца“. При него оризът е от външната страна на нори, а останалите продукти, които се съдържат, се поставят в средата. Може да бъде гарниран с хайвер или сусам.