Футо­маки – пред­с­тав­лява дебело руло риба и зелен­чуци, обвито с листо нори. Пъл­не­жът на типич­ното футо­маки се със­тои от три със­тавки. Инте­рес­ното тук е, че те се съче­та­ват така, че да си пас­ват не само вку­сово, но и цве­тово. По прин­цип този вид суши е веге­та­ри­ан­ско и може да включва в себе си яйца или япон­ска ряпа.

Сашими – това е тънко наря­зана риба на 3 до 5 пар­чета, която се сер­вира с джин­джи­фил или уасаби и се под­нася по атрак­ти­вен начин. Инте­рес­ното тук е, че тези пар­ченца риба нямат добавка на ориз. Рибата се реже по раз­лични начини, за да под­чер­тае вън­ш­ния й вид. Най-тън­кото пар­ченце, което се нарича Каку зукури, е тънко почти кол­кото лист хар­тия.

Темаки – това е суши, което е офор­мено на ръка във фор­мата на фуния или конус. Фуний­ката е нап­ра­вена от лист нори, напъл­нен до сре­дата с ориз за суши. В най-гор­ната й част се нарежда самата плънка. Голя­мата й форма налага този вид суши да се яде с ръка и не е под­хо­дящ за клечки. Когато прес­тои повече време, нора лис­тът става тру­ден за кон­су­ма­ция. Затова пре­по­ръ­чи­телно е, ако сте фенове на сушите, или ви пред­с­тои първа среща с него, да кон­су­ми­рате нора лис­тът вед­нага след сер­ви­ране, за да може да се нас­ла­дите на непов­то­ри­мия му вкус.

Полезно или вредно е сушито?

С какво може да е полезно сушито?


В днеш­ния свят на неог­ра­ни­чени въз­мож­ности, хра­ната също не поз­нава гра­ници. Всяка страна има сво­ята тра­ди­ци­онна кухня. Същото се отнася и за Япо­ния, която е добре пред­с­та­вена от суши хра­ната. Въп­реки попу­ляр­ността си, този вид ястие раз­деля хората на две крайни мне­ния. Едните са твърди при­вър­же­ници, докато дру­гите смя­тат сушито за изк­лю­чи­телно вредна храна. Има много про­ти­во­ре­чиви мне­ния, относно пол­зите и вре­дите от яде­нето на полу­су­рова риба. Като за начало ще обър­нем вни­ма­ние на пол­зите от този вид храна.

Има видове суши, които съдър­жат само ориз и зелен­чуци и са един доста добър вари­ант за веге­та­ри­ан­ците, които не при­е­мат месо по ника­къв начин. Много рес­то­ранти пред­ла­гат суши, нап­ра­вено с аво­кадо, репей, крас­та­вици, уасаби. Огромна част от суши менюто са обвити в нори, които са изк­лю­чи­те­лен източ­ник на мине­рали и най-вече на йод. Ори­зът е добър източ­ник на сложни въг­ле­хид­рати, вита­мини и мине­рали. Освен това ори­зът не съдържа глу­тен, което го прави под­хо­дяща храна за всички, осо­бено за хората, които имат пше­нична алер­гия. Той има високо съдър­жа­ние на тиа­мин. Това е ензим, който помага на тялото да прев­ръща въг­ле­хид­ра­тите в енер­гия и тя да се осво­бож­дава, а не да се нат­рупва в тялото. Това може да е и една от при­чи­ните, поради която в Япо­ния зат­лъс­тя­ва­нето е 10 пъти по-малко, откол­кото в САЩ нап­ри­мер. Един от основ­ните ком­по­ненти на сушито е рибата.