Суши: Защо най-често то е вредно за теб
Футомаки – представлява дебело руло риба и зеленчуци, обвито с листо нори. Пълнежът на типичното футомаки се състои от три съставки. Интересното тук е, че те се съчетават така, че да си пасват не само вкусово, но и цветово. По принцип този вид суши е вегетарианско и може да включва в себе си яйца или японска ряпа.
Сашими – това е тънко нарязана риба на 3 до 5 парчета, която се сервира с джинджифил или уасаби и се поднася по атрактивен начин. Интересното тук е, че тези парченца риба нямат добавка на ориз. Рибата се реже по различни начини, за да подчертае външния й вид. Най-тънкото парченце, което се нарича Каку зукури, е тънко почти колкото лист хартия.
Темаки – това е суши, което е оформено на ръка във формата на фуния или конус. Фунийката е направена от лист нори, напълнен до средата с ориз за суши. В най-горната й част се нарежда самата плънка. Голямата й форма налага този вид суши да се яде с ръка и не е подходящ за клечки. Когато престои повече време, нора листът става труден за консумация. Затова препоръчително е, ако сте фенове на сушите, или ви предстои първа среща с него, да консумирате нора листът веднага след сервиране, за да може да се насладите на неповторимия му вкус.
Полезно или вредно е сушито?
С какво може да е полезно сушито?
В днешния свят на неограничени възможности, храната също не познава граници. Всяка страна има своята традиционна кухня. Същото се отнася и за Япония, която е добре представена от суши храната. Въпреки популярността си, този вид ястие разделя хората на две крайни мнения. Едните са твърди привърженици, докато другите смятат сушито за изключително вредна храна. Има много противоречиви мнения, относно ползите и вредите от яденето на полусурова риба. Като за начало ще обърнем внимание на ползите от този вид храна.
Има видове суши, които съдържат само ориз и зеленчуци и са един доста добър вариант за вегетарианците, които не приемат месо по никакъв начин. Много ресторанти предлагат суши, направено с авокадо, репей, краставици, уасаби. Огромна част от суши менюто са обвити в нори, които са изключителен източник на минерали и най-вече на йод. Оризът е добър източник на сложни въглехидрати, витамини и минерали. Освен това оризът не съдържа глутен, което го прави подходяща храна за всички, особено за хората, които имат пшенична алергия. Той има високо съдържание на тиамин. Това е ензим, който помага на тялото да превръща въглехидратите в енергия и тя да се освобождава, а не да се натрупва в тялото. Това може да е и една от причините, поради която в Япония затлъстяването е 10 пъти по-малко, отколкото в САЩ например. Един от основните компоненти на сушито е рибата.