Суши: Защо най-често то е вредно за теб
Морската храна е сред храните, които съдържат високи нива на желязо, което спомага работата на кръвните клетки. Безспорен е фактът, че рибата съдържа голямо количество протеини и калций. Основното предимство на мазните риби, като например сьомгата, е съдържанието на омега-3 мастни киселини. Този вид мазнини стимулират будността, кръвообращението, имат благоприятен ефект върху кожата, може да спомогнат отслабването заедно с редица други ползи. Освен това човешкият организъм не може да ги синтезира по биологичен път. Омега –3 мастните киселини спомагат и за произвеждането на т.нар.добър холестерол и намаляват производството на лошия. Те имат и благоприятно въздействие върху хора, които страдат от болно сърце или захарен диабет, като намалява нивото на кръвната захар. Да не забравяме и важната подробност, че всяка бременна жена се нуждае от богат прием на омега-3, за да износи здраво дете.
Оризовият оцет е друга полезна съставка, която се съдържа в сушито. Той съдържа около 20 аминокиселини, 9 от които не могат да бъдат създадени от други съединения в организма и са от съществено значение за човешкото тяло. Оризовият оцет има благоприятно въздействие и върху кръвната захар, като понижава нейните стойности, стимулира имунната система, понижава холестерола, влияе добре на инфекциите на пикочните пътища, помага на организма да усвоява хранителните вещества и други.
Друга основна съставка на суши е нори (сушени, ядливи морски водорасли). Тя е богата на йод, витамини и минерали. Съдържа също голямо количество витамини В1, В2, В6 и витамин С. Водораслите често са около 10–20 пъти по-богати на хранителни вещества от сухоземните растения. Нори също така намалява холестерола в кръвта и е с богато съдържание на протеини. Също така е добър източник на аминокиселини и глутаминова киселина. Смята се също така, че приемът на водорасли понижава риска от поява на рак. В последните години, водораслите придобиват все по-голяма популярност и този факт не е никак случаен. Смята се, че съдържат около 1000 пъти повече полезни вещества, отколкото растенията. Не е случаен и фактът, че стават все по-популярни и в приготвянето на маски и капсули в козметиката. Тези морски растения се използват и при хора, страдащи от ниско съдържание на желязо в организма, при захарен диабет, подагра, а също така и изгаряния.
При приготвянето на суши храна, могат да се използват почти всички видове зеленчуци, дори до известна степен към тази категория можем да причислим и водораслите. Освен, че изобилстват от витамини и минерали, зеленчуците също съдържат и голямо количество фибри. Те защитават организма от редица болести, както на сърдечно-съдовата система, така и имат предпазващо действия за появата на рак, могат да спомогнат и контрола на апетита. Плюс е също така, че те се използват предимно в суров вариант. Така се запазват всички полезни свойства, които имат.
Уасаби е пастата, която неизменно се свързва със сервирането на суши. Въпреки неспецифичния си вкус, уасаби пастата съдържа огромно количество витамин С и благоприятства храносмилателния процес в организма. Също така има мощни антибактериални свойства и действа антисептично. Тя предотвратява развалянето на зъбите и спира развитието на бактериите, причиняващи кариес.