Мор­с­ката храна е сред хра­ните, които съдър­жат високи нива на желязо, което спо­мага рабо­тата на кръв­ните клетки. Без­с­по­рен е фак­тът, че рибата съдържа голямо коли­чес­тво про­те­ини и кал­ций. Основ­ното пре­дим­с­тво на маз­ните риби, като нап­ри­мер сьом­гата, е съдър­жа­ни­ето на омега-3 мас­тни кисе­лини. Този вид маз­нини сти­му­ли­рат буд­ността, кръ­во­об­ра­ще­ни­ето, имат бла­гоп­ри­я­тен ефект върху кожата, може да спо­мог­нат отс­лаб­ва­нето заедно с редица други ползи. Освен това човеш­кият орга­ни­зъм не може да ги син­те­зира по био­ло­ги­чен път. Омега –3 мас­т­ните кисе­лини спо­ма­гат и за про­из­веж­да­нето на т.нар.добър холес­те­рол и нама­ля­ват про­из­вод­с­т­вото на лошия. Те имат и бла­гоп­ри­ятно въз­дейс­т­вие върху хора, които стра­дат от болно сърце или заха­рен диа­бет, като нама­лява нивото на кръв­ната захар. Да не заб­ра­вяме и важ­ната под­роб­ност, че всяка бре­менна жена се нуж­дае от богат прием на омега-3, за да износи здраво дете.

Ори­зо­вият оцет е друга полезна със­тавка, която се съдържа в сушито. Той съдържа около 20 ами­но­ки­се­лини, 9 от които не могат да бъдат съз­да­дени от други съе­ди­не­ния в орга­низма и са от същес­т­вено зна­че­ние за човеш­кото тяло. Ори­зо­вият оцет има бла­гоп­ри­ятно въз­дейс­т­вие и върху кръв­ната захар, като пони­жава ней­ните стой­ности, сти­му­лира имун­ната сис­тема, пони­жава холес­те­рола, влияе добре на инфек­ци­ите на пикоч­ните пътища, помага на орга­низма да усво­ява хра­ни­тел­ните вещес­тва и други.

Друга основна със­тавка на суши е нори (сушени, ядливи мор­ски водо­расли). Тя е богата на йод, вита­мини и мине­рали. Съдържа също голямо коли­чес­тво вита­мини В1, В2, В6 и вита­мин С. Водо­рас­лите често са около 10–20 пъти по-богати на хра­ни­телни вещес­тва от сухо­зем­ните рас­те­ния. Нори също така нама­лява холес­те­рола в кръвта и е с богато съдър­жа­ние на про­те­ини. Също така е добър източ­ник на ами­но­ки­се­лини и глу­та­ми­нова кисе­лина. Смята се също така, че при­е­мът на водо­расли пони­жава риска от поява на рак. В пос­лед­ните години, водо­рас­лите при­до­би­ват все по-голяма попу­ляр­ност и този факт не е никак слу­чаен. Смята се, че съдър­жат около 1000 пъти повече полезни вещес­тва, откол­кото рас­те­ни­ята. Не е слу­чаен и фак­тът, че ста­ват все по-попу­лярни и в при­гот­вя­нето на маски и кап­сули в коз­ме­ти­ката. Тези мор­ски рас­те­ния се изпол­з­ват и при хора, стра­дащи от ниско съдър­жа­ние на желязо в орга­низма, при заха­рен диа­бет, подагра, а също така и изга­ря­ния.

При при­гот­вя­нето на суши храна, могат да се изпол­з­ват почти всички видове зелен­чуци, дори до извес­тна сте­пен към тази кате­го­рия можем да при­чис­лим и водо­рас­лите. Освен, че изо­бил­с­т­ват от вита­мини и мине­рали, зелен­чу­ците също съдър­жат и голямо коли­чес­тво фибри. Те защи­та­ват орга­низма от редица болести, както на сър­дечно-съдо­вата сис­тема, така и имат пред­паз­ващо дейс­т­вия за поя­вата на рак, могат да спо­мог­нат и кон­т­рола на апе­тита. Плюс е също така, че те се изпол­з­ват пре­димно в суров вари­ант. Така се запаз­ват всички полезни свойс­тва, които имат.

Уасаби е пас­тата, която неиз­менно се свър­зва със сер­ви­ра­нето на суши. Въп­реки нес­пе­ци­фич­ния си вкус, уасаби пас­тата съдържа огромно коли­чес­тво вита­мин С и бла­гоп­ри­ят­с­тва хра­нос­ми­ла­тел­ния про­цес в орга­низма. Също така има мощни анти­бак­те­ри­ални свойс­тва и дейс­тва анти­сеп­тично. Тя пре­дот­в­ра­тява раз­ва­ля­нето на зъбите и спира раз­ви­ти­ето на бак­те­ри­ите, при­чи­ня­ващи кариес.