Суши: Защо най-често то е вредно за теб
Джинджифилът има функцията на афродизиак. Активизира кръвообращението и обмяната на веществата, ускорявайки метаболизма. Сушито е също така с ниско съдържание на калории. Те почти липсват в бялата риба, змиорката, скумрията и рибата тон. Изключение е сьомгата, но тя често е в минимални количества и рядко може да прибави голям брой калории. Благодарение на тези здравословни ефекти, хора, които се хранят с тези храни са по-здрави като цяло. Дори при едно проучване(английски) е установено, че японската диета е свързана с по-голяма продължителност на живота. Дотук изброихме само положителните ефекти от консумацията на суши. Но и то има своите недостатъци. Какви негативни ефекти върху здравето може да има сушито?
Какви негативни ефекти върху здравето може да има сушито?
Както всяка друга храна, приготвена без обработка или необходимите санитарни изисквания, сушито също може да бъде опасно. Основният недостатък на приема на полусурова риба е голямото съдържание на живак в нея. Най-голямо количество живак съдържа рибата тон, която е водеща при приготвянето на суши. Приемът на големи количества риба тон например, може да предизвика живачно натравяне. Сериозните симптоми варират от нарушено зрение до трудности при ходенето.
Мариновинаият джинджифил може да доведе до стомашно неразположение, а уасаби сосът често съдържа химически добавки, които включват оцветители, ароматизатори, лимонена киселина и соя. Някои от тези съставки могат да бъдат смятани за опасни, особено за хора със слаба имунна система например. Уасаби в големи количества може да се окаже и опасен за черния дроб. При голяма част от суши специалитетите се приема сурова риба, което крие риск от съдържащи се в нея паразити. Те могат да предизвикат широк спектър от оплаквания и неразположения на организма. Инкубационният период обикновено е до 7 дни след консумацията на заразено месо. Въпреки че в съвремието заразяването с паразити от суши са по-скоро изключение, отколкото практика, такъв риск определено съществува. Трите вида паразити, които най-често се срещат в този вид морски обитатели са: кръглите червеи, лентъчните червеи и чернодробните пиявици. Намаляването на риска от зараза с тези паразите може да се сведе до минимум, ако рибата предварително е печена, варена или дори замразена за поне едно денонощие. Основно заради тези два фактора, хората със слаба имунна система, както и бременните жени, би следвало да ограничат или изобщо да се лишат от приема на такъв вид храна. Освен замърсителите, рибата може да бъде източник на различни бактерии и вируси. Анисакиазата е най-тежката и понякога фатална инфекция, която може да бъде причинена от червеи, живеещи в плътта на някои риби. Те могат да бъдат избегнати чрез по-горе изброените техники, а именно готвене или дълбоко замразяване. Друг недостатък на сушито е, че то е изключително солено. Оризът, с който се приготвя суши се сервира обикновено със соев сос и сол. Има много спорове, относно това, дали соята е полезна храна. Тя съдържа хранителни естрогени, които имитират естрогена в тялото и могат да доведат до хормонален дисбаланс. Затова нейният прием не се препоръчва по време на бременност, както и от малки деца.