Джин­джи­фи­лът има фун­к­ци­ята на афро­ди­зиак. Акти­ви­зира кръ­во­об­ра­ще­ни­ето и обмя­ната на вещес­т­вата, уско­ря­вайки мета­бо­лизма. Сушито е също така с ниско съдър­жа­ние на кало­рии. Те почти лип­с­ват в бялата риба, зми­ор­ката, скум­ри­ята и рибата тон. Изк­лю­че­ние е сьом­гата, но тя често е в мини­мални коли­чес­тва и рядко може да при­бави голям брой кало­рии. Бла­го­да­ре­ние на тези здра­вос­ловни ефекти, хора, които се хра­нят с тези храни са по-здрави като цяло. Дори при едно про­уч­ване(анг­лийски) е уста­но­вено, че япон­с­ката диета е свър­зана с по-голяма про­дъл­жи­тел­ност на живота. Дотук изб­ро­ихме само поло­жи­тел­ните ефекти от кон­су­ма­ци­ята на суши. Но и то има сво­ите недос­та­тъци. Какви негативни ефекти върху здравето може да има сушито?

Какви негативни ефекти върху здравето може да има сушито?

Както всяка друга храна, при­гот­вена без обра­ботка или необ­хо­ди­мите сани­тарни изис­к­ва­ния, сушито също може да бъде опасно. Основ­ният недос­та­тък на при­ема на полу­су­рова риба е голя­мото съдър­жа­ние на живак в нея. Най-голямо коли­чес­тво живак съдържа рибата тон, която е водеща при при­гот­вя­нето на суши. При­е­мът на големи коли­чес­тва риба тон нап­ри­мер, може да пре­диз­вика живачно нат­ра­вяне. Сери­оз­ните сим­п­томи вари­рат от нару­шено зре­ние до труд­ности при ходе­нето.

Мари­но­ви­на­ият джин­джи­фил може да доведе до сто­машно нераз­по­ло­же­ние, а уасаби сосът често съдържа хими­чески добавки, които включ­ват оцве­ти­тели, аро­ма­ти­за­тори, лимо­нена кисе­лина и соя. Някои от тези със­тавки могат да бъдат смя­тани за опасни, осо­бено за хора със слаба имунна сис­тема нап­ри­мер. Уасаби в големи коли­чес­тва може да се окаже и опа­сен за чер­ния дроб. При голяма част от суши спе­ци­а­ли­те­тите се при­ема сурова риба, което крие риск от съдър­жащи се в нея пара­зити. Те могат да пре­диз­ви­кат широк спек­тър от оплак­ва­ния и нераз­по­ло­же­ния на орга­низма. Инку­ба­ци­он­ният период обик­но­вено е до 7 дни след кон­су­ма­ци­ята на зара­зено месо. Въп­реки че в съв­ре­ми­ето зара­зя­ва­нето с пара­зити от суши са по-скоро изк­лю­че­ние, откол­кото прак­тика, такъв риск опре­де­лено същес­т­вува. Трите вида пара­зити, които най-често се сре­щат в този вид мор­ски оби­та­тели са: кръг­лите чер­веи, лен­тъч­ните чер­веи и чер­нод­роб­ните пия­вици. Нама­ля­ва­нето на риска от зараза с тези пара­зите може да се сведе до мини­мум, ако рибата пред­ва­ри­телно е печена, варена или дори зам­ра­зена за поне едно дено­но­щие. Основно заради тези два фак­тора, хората със слаба имунна сис­тема, както и бре­мен­ните жени, би след­вало да огра­ни­чат или изобщо да се лишат от при­ема на такъв вид храна. Освен замър­си­те­лите, рибата може да бъде източ­ник на раз­лични бак­те­рии и вируси. Ани­са­ки­а­зата е най-теж­ката и поня­кога фатална инфек­ция, която може да бъде при­чи­нена от чер­веи, живе­ещи в плътта на някои риби. Те могат да бъдат избег­нати чрез по-горе изб­ро­е­ните тех­ники, а именно гот­вене или дъл­боко зам­ра­зя­ване. Друг недос­та­тък на сушито е, че то е изк­лю­чи­телно солено. Ори­зът, с който се при­готвя суши се сер­вира обик­но­вено със соев сос и сол. Има много спо­рове, относно това, дали соята е полезна храна. Тя съдържа хра­ни­телни ест­ро­гени, които ими­ти­рат ест­ро­гена в тялото и могат да дове­дат до хор­мо­на­лен дис­ба­ланс. Затова ней­ният прием не се пре­по­ръчва по време на бре­мен­ност, както и от малки деца.