Доматите са сред любимите зеленчуци на българите. Дори от гледна точка на ботаниката доматът да е плод, а не зеленчук, той се използва в почти всяко ястие. А през лятото, когато са сочни и узрели, доматите задължително присъстват на трапезата във вид на салата. Но те не само са вкусни, а се отразяват изключително благоприятно и на здравето.

Доматите произвеждат големи количества от естественото багрилно вещество липоксин, за да се предпазят от вредните ултравиолетови лъчи. Неговото противоокислително действие може да предотврати стареенето на кожата.

Липоксинът се съдържа и в други плодове, например в динята, папаята и розовия грейпфрут. Но в никой от тях не в такова изобилие както в концентрираното доматено пюре. За да се поеме достатъчно от веществото, се препоръчва консумацията на една чаена лъжичка доматено пюре всеки ден.

Съвет: с няколко капки зехтин мастноразтворимият липоксин се усвоява по-добре от организма.