Техники за елиминиране на хранителна зависимост
Високофруктозен царевичен сироп
Високофруктозният царевичен сироп е царевичен сироп, който е инженерно модифициран и съдържа добавени ензими. По този начин се създава в пъти по-сладка суровина от традиционните царевични сиропи. Използва се като евтин начин да се направи една храна или напитка по-сладка и може да бъде намерен почти във всички преработени “сладки” храни на пазара.
Според проучвания (английски) основният проблем при високофруктозния царевичен сироп идва от това, че тялото ни не може да го разпознае и не намира начин да го обработи, така крайният резултат е съхраняване като мазнина. В посоченото проучване могат да бъдат открити и редица други странични ефекти, произлизащи от невъзможността на организма ни да обработва модифицирания царевичен сироп.
Има редица проучвания върху животни за ефекта от модифицирания царевичен сироп. Едно проучване показва, че плъхове с достъп до модифицирания сироп са качили повече килограми, спрямо други с достъп до захар, независимо, че техният общ прием на калории е бил един и същ. Същото изследване показва, че в допълнение към покачването на тегло, дългосрочното потребление на високофруктозен царевичен сироп е довело и до увеличаване на процента мазнини в тялото, особено в областта на корема.
Както глутаматът, така и модифицираният сироп има свойството да увеличи жаждата за храни, съдържащи мазнини. Ако тези две съставки са добавки към храната, които я правят по-вкусна, какъв е случая с изкуствените подсладители, които правят храната по-сладка без да добавят никакви калории?
Изкуствени подсладители
С популяризирането на ниско калоричните диети се появи и нуждата от храни и напитки, които да са толкова вкусни, колкото и оригиналните им версии, но без да съдържат захар или калории.
Най-често срещаните изкуствени подсладители:
- Ацесулфам калий Аспартам (често се среща в дъвки, напитки);
- Царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза;
- Неотан (съдържа се главно в напитките с 0 калории);
- Захарин;
- Сукралоза (намира се в огромна част от хранителните добавки);
- Захарни алкохоли като сорбитрол, ксилитол, манитол, еритритол и други (срещал съм ги в Quest барчетата, които се промотират като най-здравословните спрямо други).
Тези изкуствени подсладители са от 40 до 700 пъти по-сладки от обикновената захар без да добавят калории. На теория звучи чудесно – подобряват вкуса и не добавят калории. Въпреки че спестявате калории, може да се окаже, че консумацията на изкуствено подсладени храни и напитки може да въздейства върху покачването на тегло.
Някои от по-горе посочените подсладители са доказани, че имат токсични свойства (ацесулфам калий, аспартам), докато за други все още няма достатъчно проучвания, за да се установи вредно въздействие върху тялото (като сукралозата). Вече може да се чудите как е възможно изкуствените подсладители да предизвикат покачване на килограми, ето няколко начина: Стимулирайки апетита Увеличавайки нуждата от въглехидрати Насърчавайки складирането на мазнини
Добавена захар
В статията 14 храни, които не подозирате, че съдържат опасно количество захар ви показах, че добавената захар може да се крие почти навсякъде.
Проблемът тук е абсолютно същият както при добавките към храните и изкуствените подсладители – колкото повече захар приемаме, толкова повече имаме нужда от нея.
Това е така, защото мозъкът не може да толерира нивото на хиперстимулация, което идва от прекомерната употреба на захар. В резултат, на което намалява броя на допаминовите рецептори, за да се избегне прекомерната стимулация. Това са добрите новини. Лошите новини идват от това, че по този начин порцията, която до сега е можела да ви задоволи, вече не може да ви накара да почувствате същото удовлетворение. Крайният резултат е нуждата от втора и трета порция, за да постигнете същото задоволство като преди.
Този процес може да обясни защо човек, който не консумира алкохол, може да се замае само от 1 чаша вино, докато един алкохолик може да изпие няколко чаши водка, за да постигне подобен ефект. След като вече знаем защо и как се получават хранителните зависимости да поговорим как може да се прекъсне тази зависимост.