В търсене на най-здравословната диета. Втора част: От древните свитъци
Лешниците са горещи и сухи, а черешите – студени и влажни; печеното месо е горещо и сухо и т.н. Диетата се определя според темперамента.
Хората с холеричен темперамент не трябва да ядат лютиво и печено, флегматиците трябва да се въздържат от студени и воднисти храни. Болестта е нарушена хармония на елементите в тялото. Ако човек има възпалително заболяване, в тялото му преобладава огънят. Огънят е горещ и сух, затова трябва да се ядат храни, които са „студени” и „влажни”, например лимони. Някои от предписанията наистина имат целебен ефект, макар и по други причини. (Високото съдъжание на витамин С в лимоните помага на имунната система да се справи с възпалителния процес.)
По същото време, когато в Древна Гърция се оформя учението за четирите темперамента, в Индия се развива Аюрведа, която също се основава на елементите.
Въздухът (вата) е свързан с диханието, огънят (пита) – с жлъчката, водата (кафа) – с флегмата. Това са трите доши, които определят и трите темперамента, с които храненето трябва да се съобразява. Валиден е познатият признак за допълване на противоположностите: пикантните храни са полезни за „кафа” и неблагоприятни за „пита”. Днес, поради засиления интерес на Запада към Аюрведа, има немалко ресторанти, които предлагат меню според дошата.