За строен силует: четири здравословни продукта за мазане
Дали сутрин за закуска, за обяд в офиса или за из път, вкусният сандвич винаги е на място. Но в зависимост от хляба и продукта, с който ще го намажете, той лесно може да се превърне в калорийна бомба. За да се наслаждавате на филийката си без угризения, изберете някой от следните 4 здравословни продукта:
1. Авокадо. Хлябът с авокадо вече години наред е предпочитано лакомство. Авокадото е богато на витамини, като Е, В6 и К, на баластни вещества и здравословни фитохимикали. Особено препоръчителни са неговите мазнини, които се отразяват положително върху сърцето и се борят с възпаленията. Може да нарежете авокадото на шайби или да го намачкате и намажете на филията. За да е по-вкусно, подправете го с малко сол и черен пипер. Но тъй като екологичният баланс на авокадото не е най-добрият, добре е да консумирате този здравословен супер плод умерено.
2. Хумус. Бобовите растения като нахута са богати на желязо, фолиева киселина, витамин С, витамини от група В, калий, магнезий и белтъчини. Многобройните баластни вещества, които се съдържат в нахута, засищат апетита задълго. Преработен на хумус, в този ориенталски дип можете не само да топите фалафел топчета или зеленчукови пръчици, но и да го мажете на филии. Лесно може да си приготвите хумус и у дома. Просто смесете в блендера нахут, тахан, зехтин, малко чесън и лимонов сок и пюрирайте на кремообразна маса. Накрая подправете със сол, черен пипер, малко кимион и чили на прах и вашият хумус е готов.
3. Котидж сирене. Възкиселото котидж сирене е любим продукт за мазане най-вече на спортистите, защото е бедно на мазнини и съдържа много белтъчини (около 11 г на 100 г) и витамин В2. Ако чистото котидж сирене ви се струва блудкаво, може да му добавите пресни билки като зелен лук или магданоз. Подправки като черен или червен пипер също му придават по-наситен вкус. Освен това може да гарнирате своя котидж сандвич с нарязан домат или краставица. Ако пък го предпочитате сладък, може да го украсите с резенчета круша или ядково масло.
4. Сьомга. Тлъстите риби като сьомгата снабдяват организма с ценни омега-3-мастни киселини, които предпазват сърцето и съдовете. Заслужава да се спомене и високото й съдържание на фосфор, калий и йод. Освен това сьомгата съдържа витамин D и витамини от група В. Сандвичите със сьомга имат висока хранителна стойност и са много вкусни.