Защо е важно да се прегръщаме
Да регулираме кръвното с... прегръдка
Д-р Карън Греуен, доцент в University of North Carolina, показва, че при увеличени нива на окситоцин се наблюдават понижени нива на кортизол в кръвта, успокоено кръвно налягане и подобрено качество на съня. 20-секундна прегръдка, заедно с 10-минутно държане за ръце, намалява вредата от стреса и спомага за регулиране на сърдечния ритъм.
Изследването на д-р Карън Греуен:
В изследването са включени 109 мъже и 74 жени. Разделени са на две групи – едната ще осъществи „топъл контакт“, а хората в другата ще са без контакт помежду си. Условието за участниците в първата група е да си държат ръцете за 10 минути, междувременно да гледат романтично видео, и да завършат с прегръдка за 20 секунди. Втората група трябва само да седи мълчаливо 10 минути и 20 секунди. След този период всички участници говорят за нещо, което ги е стресирало или ядосало. Резултатите показват, че сърдечният ритъм и при двете групи се увеличава, но разликата е драстична: при участниците в първата група увеличението е средно с 5 удара в минута, докато при втората нарастването е двойно – средно с 10 удара в минута! Оказва се, че хората, осъществили „топъл контакт“, психологически са защитени от влиянието на негативните емоции.
Прегръдкa срещу лошо настроение
Преди време Патрик Вюйлеюмиер от University of Geneva провежда изследване, с което доказва, че хората забелязват и запомнят предимно негативните изражения по лицето и рядко обръщат внимание на позитивните. Адам Гуастела, доцент към University of Sydney, обаче установява, че при повишени нива на окситоцин сме по-склонни да си спомняме и да разпознаваме щастливи лица. Очевидно, окситоцинът влияе силно върху начина, по който възприемаме света, и може да помогне за справянето с депресията и за това да забелязваме позитивните неща около нас, които иначе бихме неглижирали.
Прегръдка вместо шоколад
Всеизвестна е връзката между шоколада и серотонина. Парченце шоколад повишава нивата на хормона на щастието и ни кара да се чувстваме успокоени и доволни. Изследванията на Мат Хертенщайн, експериментален психолог в DePauw University, Индиана, показват, че същия ефект предизвиква и прегръдката – тя активира специфична зона в мозъка - орбиталният префронтален кортекс, намиращ се точно над очите. Тази зона се „отключва“ при сладки вкусове и приятни аромати. Ето защо Хертенщайн сравнява ефекта от приятелското докосване с това на шоколада.