Сгушен в Южна Америка, Перу може да се похвали с разнообразни пейзажи, от планините на Андите до тропическите гори на Амазонка, обогатявайки кулинарния си репертоар с разнообразие от пресни, местни продукти.

Перуанската кухня е известна с дръзките си вкусове и разнообразни гозби, сред които са основни ястия като севиче, ломо салтадо и чушки аджи. Тя е ярка съвкупност от местни съставки и кулинарни традиции, повлияни от испанската, африканската, китайската и японската култура.

Дом на суперхраните

Перу се слави като родината на суперхраните, благодарение на разнообразния си климат, богатата си почва и древните си земеделски практики.

Вулканичната почва в много части на Перу е особено плодородна, което допринася за високата хранителна стойност на отглежданите там култури. Тази богата почва спомага за производството на храни с по-висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти.

Перу е известно със своите суперхрани, включително киноа, мака и каму каму.

Родното място на картофа

Перу е признато за родното място на картофите, тъй като археологическите данни сочат, че картофите се отглеждат отпреди повече от 7000 години в района на Андите. Разнообразният климат и релеф на страната са довели до появата на хиляди сортове картофи, всеки от които е уникално адаптиран към различните условия на отглеждане. Това богато наследство превръща Перу в ключов център за биоразнообразието и отглеждането на картофи.

Въздишката на дамата от Лима

Снимка: Josu Ozkaritz / Shutterstock

Suspiro a la Limeña е класически перуански десерт, известен с богатата си кремообразна текстура и сладкия си, нежен вкус. Произхождащ от Лима, името на този десерт се превежда като „въздишка на дамата от Лима“ - име, което отразява неговата деликатна и неустоима природа.

Неговата история датира от XIX век. Смята се, че е създаден от Ампаро Аярза, съпругата на перуанския поет Хосе Галвес Баренечеа. Предполага се, че Галвес е дал поетичното име на десерта, вдъхновен от неговата лекота и сладост, които биха накарали всеки да въздъхне.

Национален ден на специалитета „севиче“

Снимка: Jack7_7 / Shutterstock

В Перу на 28 юни всяка година в чест на едно от най-емблематичните и обичани ястия в страната се празнува Националният ден на севиче. Традиционно севиче се приготвя от прясна сурова риба, маринована в цитрусови сокове, предимно лайм или лимон и е символ на перуанското кулинарно наследство. Цитрусовите киселини втвърдяват рибата, като ѝ придават твърда текстура и уникален, освежаващ вкус. Ястието често се гарнира с лук, кориандър, люти чушки и се сервира с гарнитури като царевица, сладки картофи или маруля.

Националният ден на севиче служи и като платформа за насърчаване на устойчивите риболовни практики и опазването на морските екосистеми. Той повишава осведомеността за значението на опазването на биологичното разнообразие на океана, като гарантира, че бъдещите поколения ще могат да продължат да се наслаждават на това ценно ястие.

От древните зърнени култури като киноа до безбройните сортове картофи и живата смесица от местни, испански, африкански и азиатски влияния - перуанските ястия предлагат кулинарно преживяване като никое друго.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.