Вкусове от Андите - традиционни перуански рецепти, които да приготвите у дома
Всяко перуанско ястие разказва история за традиция и иновации. Използването на местни съставки като киноа, картофи и чушки аджи показва дълбоките земеделски корени на Перу. Днес ще ви запознаем с няколко автентични рецепти, с които може да пренесете вкуса на перуанската кулинарна магия в собствената си кухня.
Севиче:
Снимка: Elfik24 / Shutterstock
Необходими продукти:
- Прясна бяла риба 0.500кг
- Червен лук, средно голям 1 бр
- Сок от лайм 8бр
- Чушки амарило, смлени 2-3 бр (може да се замени с друга чушка чили)
- Пресен, нарязан кориандър
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Сладък картоф 1 бр
- Сладка царевица 0,100 кг
Начин на приготвяне:
1. Нарежете рибата на малки кубчета, смесете я със ситно нарязания лук, сладката царевица, сока от лайм и лютите чушки, подправете и я оставете да се маринова за известно време или докато рибата изглежда готова.
2. Сварете и охладете сладкия картоф, обелете го и нарежете на филийки и овкусете със сол и черен пипер, капнете малко зехтин; оставете така или го запържете на тиган и сервирайте с рибата.
Антикучос:
Снимка: W Studio/ Shutterstock
Необходими продукти:
- Телешко сърце 0.500кг (може да се замени с филе)
- Паста от Аджи панка 3 супени лъжици (или друга паста от чили)
- Червен винен оцет 0.050л
- Чесън 3 скилидки
- Кимион 1 чаена лъжичка
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Шишчета за готвене
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на средни парчета телешкото сърце и мариновайте с останалите продукти, оставете да се маринова поне 2 часа.
2. След като телешкото сърце се маринова, нанижете го на шишчета и печете на средно силен огън до готовност. Повечето пъти това ястие се сервира с царевица на жар или сладки картофи.
Десерт
Suspiro a la Limeña: (Въздишка на дамата от Лима)
Снимка: Jelenyer Rangel / Shutterstock
Необходими продукти:
Основа:
- Подсладено кондензирано мляко 0,395 кг (една кутия)
- Неподсладено кондензирано мляко 0.400гр (една кутия)
- Жълтъци 4 бр
- Ванилия
Меренг:
- Белтъци 4 бр
- Захар 0,200 кг
- Портвайн 0.060л (може и друго сладко вино)
- Канела, за поръсване
Начин на приготвяне:
1. В тенджера изсипете подсладеното и неподсладеното кондензирано мляко и гответе, разбърквайки от време на време, за да не загорят на дъното. Продължете да готвите около 30-40 минути, докато се сгъсти и цветът стане леко карамелен.
2. Отстранете сместа от огъня и бавно я добавете към разбития вече жълтък на тънка струйка, малко по малко, за да избегнете сготвянето на яйцата.
3. Върнете сместа с жълтъците в тенджера и гответе на слаб огън още няколко минути, като разбърквате непрекъснато, докато се смесят напълно и се сгъстят.
4. Свалете от котлона, добавете ванилията и я прехвърлете в индивидуални чаши или чиния за сервиране на десерт.
5. След като достигне стайна температура, оставете я да се охлади в хладилник за 1-2 часа.
6. Пригответе сироп за меренга, като в малка касерола смесите захарта и портвайна, гответе на среден огън и разбърквайте, докато започне да завира. Оставете сместа да ври без да разбърквате, докадо достигне 115 градуса по Целзий.
7. През това време разбийте белтъците до меки връхчета.
8. Когато сиропът е готов, продължете да разбивате яйцата на ниска скорост и бавно налейте сиропа. Увеличете скоростта на миксера и разбийте до гъста и лъскава смес, охладете до стайна температура.
9. С помощта на лъжица или пош щприцовайте меренг върху охладения крем и сервирайте веднага. Може да се гарнира и с пресни плодове.
Автор: шеф Виктория Балтутите
Визитка:
Виктория Балтутите е шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC - първият готвач у нас, който завършва професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Тя е разработена така, че да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.
Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.