Всяко перуанско ястие разказва история за традиция и иновации. Използването на местни съставки като киноа, картофи и чушки аджи показва дълбоките земеделски корени на Перу. Днес ще ви запознаем с няколко автентични рецепти, с които може да пренесете вкуса на перуанската кулинарна магия в собствената си кухня.

Севиче:

Снимка: Elfik24 / Shutterstock

Необходими продукти:

- Прясна бяла риба 0.500кг

- Червен лук, средно голям 1 бр

- Сок от лайм 8бр

- Чушки амарило, смлени 2-3 бр (може да се замени с друга чушка чили)

- Пресен, нарязан кориандър

- Сол на вкус

- Черен пипер на вкус

- Сладък картоф 1 бр

- Сладка царевица 0,100 кг

Начин на приготвяне:

1. Нарежете рибата на малки кубчета, смесете я със ситно нарязания лук, сладката царевица, сока от лайм и лютите чушки, подправете и я оставете да се маринова за известно време или докато рибата изглежда готова.

2. Сварете и охладете сладкия картоф, обелете го и нарежете на филийки и овкусете със сол и черен пипер, капнете малко зехтин; оставете така или го запържете на тиган и сервирайте с рибата.

Антикучос:

Снимка: W Studio/ Shutterstock

Необходими продукти:

- Телешко сърце 0.500кг (може да се замени с филе)

- Паста от Аджи панка 3 супени лъжици (или друга паста от чили)

- Червен винен оцет 0.050л

- Чесън 3 скилидки

- Кимион 1 чаена лъжичка

- Сол на вкус

- Черен пипер на вкус

- Шишчета за готвене

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на средни парчета телешкото сърце и мариновайте с останалите продукти, оставете да се маринова поне 2 часа.

2. След като телешкото сърце се маринова, нанижете го на шишчета и печете на средно силен огън до готовност. Повечето пъти това ястие се сервира с царевица на жар или сладки картофи.

Десерт

Suspiro a la Limeña: (Въздишка на дамата от Лима)

Снимка: Jelenyer Rangel / Shutterstock

Необходими продукти:

Основа:

- Подсладено кондензирано мляко 0,395 кг (една кутия)

- Неподсладено кондензирано мляко 0.400гр (една кутия)

- Жълтъци 4 бр

- Ванилия

Меренг:

- Белтъци 4 бр

- Захар 0,200 кг

- Портвайн 0.060л (може и друго сладко вино)

- Канела, за поръсване

Начин на приготвяне:

1. В тенджера изсипете подсладеното и неподсладеното кондензирано мляко и гответе, разбърквайки от време на време, за да не загорят на дъното. Продължете да готвите около 30-40 минути, докато се сгъсти и цветът стане леко карамелен.

2. Отстранете сместа от огъня и бавно я добавете към разбития вече жълтък на тънка струйка, малко по малко, за да избегнете сготвянето на яйцата.

3. Върнете сместа с жълтъците в тенджера и гответе на слаб огън още няколко минути, като разбърквате непрекъснато, докато се смесят напълно и се сгъстят.

4. Свалете от котлона, добавете ванилията и я прехвърлете в индивидуални чаши или чиния за сервиране на десерт.

5. След като достигне стайна температура, оставете я да се охлади в хладилник за 1-2 часа.

6. Пригответе сироп за меренга, като в малка касерола смесите захарта и портвайна, гответе на среден огън и разбърквайте, докато започне да завира. Оставете сместа да ври без да разбърквате, докадо достигне 115 градуса по Целзий.

7. През това време разбийте белтъците до меки връхчета.

8. Когато сиропът е готов, продължете да разбивате яйцата на ниска скорост и бавно налейте сиропа. Увеличете скоростта на миксера и разбийте до гъста и лъскава смес, охладете до стайна температура.

9. С помощта на лъжица или пош щприцовайте меренг върху охладения крем и сервирайте веднага. Може да се гарнира и с пресни плодове.

Автор: шеф Виктория Балтутите

Визитка:

Виктория Балтутите е шеф-инструктор в Кулинарна академия HRC - първият готвач у нас, който завършва професионалната програма “Устойчиви практики в кулинарията” на престижната академия WorldChefs. Тя е разработена така, че да предостави на готвачите необходимите знания и умения за устойчивост в работата им, като по този начин се стимулира положителна промяна за планетата и рентабилност в кухнята.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.