Рецепта за "Пилешки тажин с консервирани лимони и маслини", класическо мароканско ястие, което е изключително вкусно и ароматно. Като основна част от мароканската кухня, то подчертава уникалната комбинация от подправки и традиционни методи на приготвяне.

Пилешки тажин с консервирани лимони и маслини

Необходими продукти:

За марината:

  • 1 чаена лъжичка смлян джинджифил
  • 1 чаена лъжичка смлян кимион
  • 1 чаена лъжичка смляна куркума
  • 1 чаена лъжичка смляна канела
  • 1 чаена лъжичка червен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 1/2 чаена лъжичка смлян кориандър
  • 3 скилидки чесън, смлени
  • 1 супена лъжица зехтин
  • сок от 1 лимон

За Тажина:

  • 4 пилешки бутчета с кости и кожа
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 моркова, обелени и нарязани
  • 1 чушка, нарязана
  • 1 чаша пилешки бульон
  • 2 консервирани лимона, нарязани на четвъртинки и почистени от семките
  • 1 чаша зелени маслини без костилки
  • 1/2 чаша нарязан пресен кориандър
  • 1/2 чаша нарязан пресен магданоз
  • Сол на вкус
  • черен пипер на вкус

За гарнитура:

  • пресен кориандър, нарязан
  • пресен магданоз, нарязан

Начин на приготвяне

1. Мариновайте пилето:

 - В голяма купа смесете всички съставки за марината. Добавете пилешките бутчета, като се уверите, че са добре покрити с марината. Покрийте и охладете за поне 2 часа, за предпочитане цяла нощ.

2. Пригответе Тажина:

 - Загрейте зехтина в тажин или тенджера с дебело дъно на среден огън. Добавете нарязания лук и гответе, докато омекне и стане прозрачен.

 - Добавете маринованите пилешки бутчета с кожата надолу и ги запечете за около 5 минути от всяка страна. Извадете пилето и го оставете настрана.

3. Гответе зеленчуците:

 - В същия съд добавете морковите и чушката. Гответе около 5 минути, докато започнат да омекват.

4. Комбинирайте и оставете да къкри:

 - Върнете пилето в тенджерата, като го подредите върху зеленчуците. Добавете пилешкия бульон, консервираните лимони и зелените маслини.

 - Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да заври.

5. Бавно готвене:

 - Намалете котлона до минимум, покрийте и оставете да се готви за около 45 минути до 1 час, докато пилето омекне и се свари напълно. Разбърквайте от време на време и добавете още малко бульон или вода, ако е необходимо, за да запазите тажина влажен.

6. Завършете с билки:

- Добавете нарязания пресен кориандър и магданоз. Гответе още 5 минути.

7. Сервирайте:

 - Гарнирайте с още пресен кориандър и магданоз преди сервиране.

8. Гарнитура

 - Сервирайте пилешкия тажин с кускус или хрупкав хляб, за да попиете ароматния сос.

Съвети:

- Тажин тенджера: Ако нямате традиционна тажин тенджера, тиган с дебело дъно и капак също ще ви върши работа.

- Консервирани лимони: Те са от съществено значение за автентичния марокански вкус. Те могат да бъдат намерени в специализирани магазини или направени у дома.

- Маслини: Използвайте зелени маслини с добро качество, като Castelvetrano, за най-добър вкус.

Този пилешки тажин със консервирани лимони и маслини е типично мароканско ястие, в него идеално изпъкват богатите и ароматни вкусове на мароканската кухня.

Желаем ви приятно приготвяне и споделяне на това прекрасно ястие!

Автор: шеф Любен Койчев

Визитка: Шеф Любен Койчев стартира развитието си в областта на кулинарията още на 14-годишна възраст. След като завършва гимназия, се обучава в HRC Culinary Academy и започва своята международна кулинарна кариера в ресторанти в Холандия, Белгия и Хърватия. Бил е кулинарен координатор в MasterChef и Hell's Kitchen. През последните три години е главен шеф готвач на ресторант Таланти и преподава в Кулинарна Академия HRC.

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.