Турската гастрономия е богата мозайка от вкусове и традиции. Разположена на кръстопът между Европа, Азия и Близкия изток, тя е цветен продукт на разнообразната география, история и културни влияния в региона. Турската кухня е силно повлияна, както от средиземноморските и балкански, така и от централноазиатските кулинарни традиции. Уникалната ѝ комбинация от вкусове и практики се дължи най-вече на вековната история на Османската империя, чиито обширни територии обогатяват мултикултурното наследство на страната.

Хлябът и тестените продукти

Не много хора знаят този факт, но всъщност Турция е страната с най-висока консумация на хляб в света. Изчислено е, че за една година човек изяжда средно по 199.6 кг. хляб. Някои от по-известните и обичани видове тестени продукти са:

Пиде

Пидето е традиционно турско ястие, което представлява тънко тесто в лодковидна форма, пълно с плънка от месо, сирена, зеленчуци и различни подправки. Пидето се пече на пещ, за да придобие хрупкава коричка, и се сервира нарязано на парчета.

Лахмаджун

Наричан още „турска пица“, лахмаджунът е много подобен на пидето. Отново се състои от тънко тесто, ситно нарязано месо (най-често говеждо или агнешко), домати и подправки. Гарнира се с магданоз, лук и лимон и се консумира като се навие на руло.

Базлама

Снимка: Mehmet Cetin / Shutterstock

Базлама представлява плосък хляб, направен с брашно, вода, мая и сол. Той се приготвя в кръгла форма, пече се на сач или тиган, докато се постигне златиста коричка и пухкава текстура. Най-често базламата се сервира с масло, сирене или маслини.

Дюнер кебап: Класиката на уличната храна

Познат и обичан от много по цял сват, дюнерът е традиционно турско ястие с нарязано месо (агнешко, телешко или пилешко), зеленчуци и сос, събрани в плосък хляб или питка. Началото на неговата история може да се проследи чак до 19-ти век. Именно тогава е популяризирана техниката за печене на месо на вертикален шиш. Смята се обаче, че съвременният прочит на дюнер кебапа е създаден от турски имигранти в Берлин през 70-те години на миналия век. Така дюнерът се разпространява в Европа и се превръща в една от най-обичаните улични храни. В оригиналната рецепта можете да откриете маруля, домати, лук, млечен сос или тахан, но много от съвременните вариации включват добавки като пържени картофи, кисели краставички или яйце.

Сиропирани десерти

Сиропираните десерти заемат специално място в турската кухня и са особено характерни за местната кулинария. Най-често те представляват тестени изделия с ядки и захарен сироп, на които е трудно да се устои. Някои от по-известните такива са:

Баклава

Един от най-разпространените десерти в Турция и на Балканите е баклавата. Тя се приготвя с кори фино тесто (фило или юфка), които се напластяват, а между тях се поръсват ситно нарязани ядки, орехи или шамфъстък. След изпичане баклавата се залива със захарен сироп и отново се поръсва с ядки за завършек.

Кадаиф

Друг сиропиран десерт е кадаифът. Той се приготвя със специален вид тънко тесто, което наподобява нишки фиде. Именно то придава уникалната текстура и вкус на кадаифа. Друга важна съставка е разстъпеното масло, с помощта на което се постига хрупкавост при печене. В рецептата отново присъстват ядки и класически захарен сироп. Популярна вариация на кадаифа е кюнефето, което се пълни с разтопен пълнеж от сирене, и перфектно комбинира сладкия и солен вкус.

Снимка: CraftedbyDii / Shutterstock

Тулумба

Тулумбичките са любим десерт на мнозина, както в Турция, така и на Балканите и в Близкия изток. Те представляват малки, продълговати тестени изделия, които се пържат и заливат със захарен сироп. Обичани са най-вече заради хрупкавата си коричка и сочен, сладък център.

Турската кухня предлага изобилие от ароматни ястия и сладки изкушения, които не само задоволяват сетивата, но и разкриват историята на народите, които са допринесли за формирането ѝ в световен кулинарен феномен.

Автор: Кулинарна академия HRC

Генерален партньор на „Кулинарни пътешественици“ е Bosch Домакински уреди България. Проектът се осъществява и с подкрепата на Kaufland, млечни продукти MMELLOW и Лесафр България. Консултант по съдържанието е Кулинарна академия HRC.