Достатъчна ли е слънчевата светлина, за да си набавяме необходимия витамин D
Витамин D всъщност е стероиден хормон, който повлиява над 700 гена в човешкия организъм и е изключително важен за здравето. Той подпомага способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление, произвежда над 200 антимикробни пептида, сред които е кателицидин - естествен широкоспектърен антибиотик.
Тялото се нуждае от витамин D3, за да усвои калция за растежа и заздравяването на костите, за здрави зъби, за нормалната функция на мускулите и за силата на имунната система.
Витамин D и слънцето
Слънцето е един от най-добрите източници на витамин D (Витамин D3 или холекалциферол) за човешкото тяло. Няколко фактора обаче влияят върху това колко витамин D може да произведем, чрез излагане на слънце - като време на деня, географско местоположение, сезон, цвят на кожата и употребата на слънцезащитни продукти.
През пролетта и лятото по-лесно си набавяме витамин D от слънцето, защото нивата на UV-светлина са високи. Само няколко минути, прекарани на слънце в средата на деня, обикновено са достатъчни.
През студентите месеци в нашите географски ширини обаче често и възрастни, и деца (най-вече бебетата) страдат от дефицит на витамин D3.
Прием на Витамин D с храната
Набавянето на Витамин D с храна е по-трудно, но не и невъзможно.
Ще започнем с едно съществено уточнение. Витамин D2 (ергокалциферол) се среща се в храни от растителен произход, предимно в гъби, отглеждани под UV светлина. D3 (холекалциферол) обаче можем да набавим с храни от животински произход и се синтезира в тялото при излагане на слънчева светлина.
Хората, които консумират повече витамин D3 с храната имат значително по-високи шансове да повишат ефективно нивата на витамин D от тези, които приемат само витамин D2. Ето защо вегетарианците са по-застрашени от дефицит на Витамин D и защо в добавките като DETRICAL 400 се съдържа именно тази по-ефективна форма на витамина.
С най-високо съдържание на усвоимата форма на витамин D са мазните риби, като сьомга, тон, скумрия, херинга, червеното месо, черния дроб, жълтъка, гъбите, кравето масло и млечните продукти - прясно и кисело мляко, сирене, кашкавал.
Добрата новина за веганите е, че витаминът се съдържа и в тофуто, соята и авокадото, но те по-трудно могат да си набавят значителни количества от храната.
Дефицит на витамин D
Над 75% от населението в България страда от липса на витамин D през зимата, като 21,3% са с дефицит, а 54,5% с недостатъчност. Сред факторите за тази негативна статистика са затвореният начин на живот, наднорменото тегло и замърсяването на въздуха.
Някои хора имат намалена способност да произвеждат витамин D, като възрастните хора, тези с по-тъмна кожа, хора със затлъстяване, бъбречно или чернодробно заболяване.
Недостигът на витамин D може да доведе до косопад, чупливост на зъбите, ноктите и податливост на вирусни инфекции, а при децата - до забавено развитие.
Витамин D при децата
Повечето бебета до 1-годишна възраст имат нужда от допълнителен прием, а с повишен риск за дефицит са недоносените бебета и тези, родени през есента.
В кърмаческа възраст за недостиг на витамин D може да сигнализира изпотяване, безпокойство, намален мускулен тонус, дори омекване на задната част на главичката на бебето.
Недостигът на витамин D3 при бебетата води до риск за забавен растеж, изоставане в израстване на млечните зъби, а в тежките случаи - дори до рахит.
Затова педиатрите често изписват профилактично прием на витамин D след 14-ия ден на бебето.
Снимка: Freepik
Но как се дава добавка на бебе? DETRICAL 400 BABY DROPS съдържа витамин D3 в удобна форма - капки. 1-2 капки на ден се приемат през устата, по лекарско предписание, за набавяне на достатъчни нива от слънчевия витамин.
Витамин D при възрастните
При възрастните обилното изпотяванe по челото, пониженият имунитет, косопада, чупливостта на зъбите и ноктите, постоянната умора и дори депресивните състояния може да са признак на недостиг на витамин D.
Снимка: Freepik
Голям брой проучвания сочат, че достатъчни количества от витамин D могат да предпазят от заболявания като диабет и множествена склероза, а неговият продължителен дефицит да е техен катализатор.
Остеопорозата пряко се влияе от нивото на витамин D в организма, наред с другите причини, като хормони, движение, възраст и наследствени фактори.
У нас дефицитът на витамин D за жалост е широко разпространен сред всички възрастови групи. Освен разходките на слънце, витамин D може да се набавя и с храната, както и с добавки. Само една таблетка DETRICAL 400 дневно допринася за нормалната функция на имунната система, за здрави и плътни кости, нормалната функция на мускулите и набавяне на витамина през студените месеци.
Витамин D през зимата
Снимка: Freepik
Със застудяването на времето се задава и сезонът на вирусите и е време да помислим за укрепване на имунната си система. Витамин D е ключов фактор за имунитета, а дефицитът му се свързва с развитие на остри респираторни инфекции, включително от COVID-19.
С храната можем да си набавим около 10% от витамина, през топлите месеци - около 90%, чрез излагане на слънцето, но само добавките като Детрикал, могат да гарантират 100% от дневната препоръчителна доза на витамин D през есента и зимата.