10 здравословни ползи от приема на селен
Храни богати на селен:
За щастие има много здравословни храни, които имат високо съдържание на селен.
Следните храни са чудесни източници:
- Бразилски орехи: 137% от ПДП* в една ядка (5 грама)
- Халибут: 106% от ПДП в 6 унции (159 грама)
- Риба тон: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)
- Стриди: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)
- Слънчогледови семена: 62% от ПДП в 2 унции (56 грама)
- Гъби: 51% от ПДП в 1 чаша (145 грама)
- Пиле: 50% от ПДП в 5 oz (140 грама)
- Яйца: 44% от ПДП в 2 големи яйца (100 грама)
- Сардини: 36% от ПДП в 4 сардини (48 грама)
*ПДП – Препоръчителен дневен прием
Количеството селен в растителните храни може да варира в зависимост от съдържанието на селен в почвата, в която са били отглеждани. Заради това концентрациите на селен в културите зависят до голяма степен от мястото, където се отглеждат.
Например, едно проучване показа, че концентрацията на селен в бразилските орехи варира значително в различните региони. Докато една бразилска ядка от един регион осигурява до 288% от препоръчителния дневен прием, други осигуряват само 11%.
Ето защо е важно да се поддържа разнообразна диета, която включва повече от един добър източник на този важен минерал.
Опасности от прекомерна консумация на селен
Въпреки че селенът е необходим за здравето, натрупването на твърде много може да бъде опасно. Всъщност консумирането на високи дози селен може да бъде токсично и дори фатално.
Въпреки че токсичността, предизвикана от селен е рядка, е важно да консумирате количество близо до препоръчителното от 55 мкг на ден и никога да не надхвърляте допустимата горна граница от 400 мкг на ден.
Старничните ефекти от прекалено високи нива на селен в организма включват:
- Косопад;
- Виене на свят;
- Гадене;
- Повръщане;
- Зачервяване на лицето;
- Треска;
- Мускулна треска;