Храни богати на селен:

За щастие има много здравословни храни, които имат високо съдържание на селен.

Следните храни са чудесни източници:

  • Бразилски орехи: 137% от ПДП* в една ядка (5 грама)
  • Халибут: 106% от ПДП в 6 унции (159 грама)
  • Риба тон: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)
  • Стриди: 77% от ПДП в 3 унции (85 грама)
  • Слънчогледови семена: 62% от ПДП в 2 унции (56 грама)
  • Гъби: 51% от ПДП в 1 чаша (145 грама)
  • Пиле: 50% от ПДП в 5 oz (140 грама)
  • Яйца: 44% от ПДП в 2 големи яйца (100 грама)
  • Сардини: 36% от ПДП в 4 сардини (48 грама)

*ПДП – Препоръчителен дневен прием

Количеството селен в растителните храни може да варира в зависимост от съдържанието на селен в почвата, в която са били отглеждани. Заради това концентрациите на селен в културите зависят до голяма степен от мястото, където се отглеждат.

Например, едно проучване показа, че концентрацията на селен в бразилските орехи варира значително в различните региони. Докато една бразилска ядка от един регион осигурява до 288% от препоръчителния дневен прием, други осигуряват само 11%.

Ето защо е важно да се поддържа разнообразна диета, която включва повече от един добър източник на този важен минерал.

Опасности от прекомерна консумация на селен

Въпреки че селенът е необходим за здравето, натрупването на твърде много може да бъде опасно. Всъщност консумирането на високи дози селен може да бъде токсично и дори фатално.

Въпреки че токсичността, предизвикана от селен е рядка, е важно да консумирате количество близо до препоръчителното от 55 мкг на ден и никога да не надхвърляте допустимата горна граница от 400 мкг на ден.

Старничните ефекти от прекалено високи нива на селен в организма включват:

  • Косопад;
  • Виене на свят;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Зачервяване на лицето;
  • Треска;
  • Мускулна треска;