25 храни, които съдържат малко над 0 калории
Портокали – 47 калории / 100 гр.
Съдържат фитохимикали, които предпазват от рак, богати са на цитрусови лимоноиди, които доказано се борят с редица разновидности на рака. Чаша портокалов сок на ден би ви помогнал за предотвратяване на бъбречни заболявания и образуването на камъни. Портокалите са пълни с разтворими фибри, с което са изключително полезни при понижаване на холестерола. Богати са и на витамин С и успешно се борят срещу вирусни инфекции. Съдържат и картиноиди, които се превръщат във витамин А и помагат за доброто здраве на очите и защитават зрението.
Къпини – 43 калории / 100 гр.
Ползите от консумацията им включват по-доброто здраве на храносмилателната система, укрепване на имунната система и здравето на сърцето, както и намаляване на риска от рак. Те осигуряват когнитивни ползи и укрепват паметта, контролират теглото и поддържат здрава костната система, подобряват зрението. Могат да служат като ценна храна по време на бременност поради впечатляващата гама от здравословни хранителни вещества. Витамините, предоставени от къпините, включват витамин А, витамин В1(тиамин), В2(рибофлавин), витамин В3 (ниацин), витамин В6, фолиева киселина, витамин С (аскорбинова киселина), витамин Е(алфа токоферол) и витамин К (филохинон). Богати са и на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и цинк, добър източник са на аминокиселини и диетични фибри.
Папая – 39 калории / 100 гр.
Възможните ползи за здравето от консумацията на папая включват намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, подпомагане на храносмилането, подобряване на контрола на кръвната захар при диабетици, понижаване на кръвното налягане и подобряване на зарастването на рани. Съдържа антиоксиданта зеаксанин, който филтрира вредните сини лъчи и се смята, че играе защитна роля за здравето на очите. Има голямо количество витамин К и витамин А, които действат благоприятно върху здравето на косата. Има и много фибри, които насърчават добрия храносмилателен тракт. Папаята се използва и за лекуване на рани и проблемна кожа, като се прилага локално.
Червени боровинки – 46 калории / 100 гр.
Червените боровинки се смятат за супер храна и имат високо съдържание на антиоксиданти. Най-голямата полза е, че намаляват риска от инфекции на пикочните пътища, предотвратяват някои видове рак и подобряват имунната система, намаляват кръвното налягане. Високото ниво на проантоцианидини (PACS) помага за намаляване на задържането на някои бактерии към стените на пикочните пътища и от своя страна се бори с инфекциите. Някои данни показват, че полифенолите в боровинката помагат за намаляването на риска от сърдечно-съдови заболявания, като предотвратяват натрупването на тромбоцити. Също така са полезни за забавянето на туморните процеси и оказват положително влияние в борбата срещу рак на простатата, черния дроб, яйчниците и дебелото черво.
Малини – 52 калори / 100 гр.
Много проучвания показват, че увеличаването на консумацията на растителни храни като малини намалява риска от затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания, както и общата смъртност. Малините са богати на калий, благодарение на който поддържат сърцето здраво. Така се намалява и риска от исхемичен инсулт. Имат и много фибри, които спомагат за поддържането на стабилни нива на кръвната захар и така рискът от диабет драстично намалява. Доказано е, че повишеният прием на фибри понижава кръвното налягане, нивата на холестерола и спомага за загубата на тегло и борбата с наднормено такова.